Polygon medeoprichter uit kritiek op Ethereum ’s Verkle Trees

Mihailo Bjelic, medeoprichter van Polygon (MATIC), en Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), lijken een discussie te voeren over de relevantie van het implementeren van Verkle Trees op Ethereum, waarbij Bjelic lijkt te twijfelen aan het idee.

Heeft Ethereum een Verkle Tree nodig?

De discussie tussen de twee vond plaats op X (voorheen Twitter) en wijst op onzekerheden met betrekking tot Ethereum en zijn gegevensopslag voor optimale werking.

Het begon allemaal toen Bjelic zich afvroeg of de overstap van Ethereum naar Verkle Trees een verstandige zet zou zijn. Om zijn argument kracht bij te zetten, benadrukte de crypto-baas dat de zk-ficatie van het huidige Ethereum-netwerk zeer waarschijnlijk is in de nabije toekomst.

Buterin reageerde snel en wees op het feit dat “ZK-ificatie van keccak-merkle-patricia-trees met worst-case 300 MB-getuigengroottes niet haalbaar is.” Hij ging verder met uitleggen hoe Verkle Trees zijn ontworpen om zk-vriendelijk te zijn, een eigenschap die ontbreekt in de Merkle-boom die momenteel door Ethereum wordt gebruikt.

Normaal gesproken wordt de huidige primaire datastructuur die wordt gebruikt binnen het Ethereum blockchain-netwerk afgeleid van Merkle Patricia-bomen. Vanwege de beperkingen is er een plan om het te laten vervangen door Verkle Trees die kortere bewijzen en meer bandbreedte hebben.

Bjelic benadrukte, gebaseerd op de capaciteit van Polygon zkEVM, dat de huidige structuur de 300 MB limiet, vastgesteld door de medeoprichter van Ethereum, kan ondersteunen. Bovendien stelde hij dat dit doel binnen een totale bloktijd van 12 seconden kan worden bereikt.

Het enige mogelijke struikelblok is dat hiervoor ongeveer 10 CPU’s van serverklasse nodig zouden zijn.

Polygon zkEVM gaat voor een upgrade

Deze verklaring van Bjelic over de Polygon zkEVM volgt op de stap die het protocol eerder dit jaar zette om te evolueren naar een Type 2 ZK-EVM, waardoor het dichter bij het Ethereum-mainnet kwam.

Absoluut, de overgang zou Polygon zkEVM transformeren tot een Type 2 ZK-EVM, waardoor ontwikkelaars hun code op Polygon zk-EVM kunnen implementeren zoals op Ethereum.

Deze upgrade zou een aardverschuiving teweegbrengen voor ontwikkelaars die werken met het smart contract protocol. Voor de implementatie werd een timelock van 10 dagen ingesteld voor de Etrog Upgrade, die in februari live ging op het mainnet.

Er zijn nog steeds speculaties over de mogelijkheid van een upgrade naar een Type 2 ZK-EVM, vooral omdat de Polygon’s zkEVM bijna 10 uur uitviel bijna een maand nadat de Etrog Upgrade live ging. Gelukkig is het probleem met de Polygon zkEVM, die in mainnet bèta is, opgelost.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!