JPMorgan: Bitcoin in overgekocht gebied, ETF inflows vertragen

In haar nieuwste onderzoeksrapport waarschuwden strategen van JPMorgan dat de terugval mogelijk verder zou kunnen gaan. Bitcoin (BTC) heeft al meer dan 10% teruggetrokken vanaf zijn hoogtepunt, waarbij de interesse in opkomende spot Bitcoin ETF’s afneemt.

Alle 10 spot Bitcoin ETF’s gecombineerd hebben onlangs hun grootste driedaagse uitstroom gehad sinds hun lancering op 11 januari. Tegelijkertijd staat de belangrijkste cryptocurrency op koers voor een van zijn meest uitdagende weken van dit jaar, na een daling van 4%. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin op $65.971 met een marktkapitalisatie van $1,297 biljoen.

Volgens de strategen van JPMorgan lijkt Bitcoin zich in het ‘overgekochte’ gebied te bevinden, waarbij een voorspelling van februari van verdere neerwaartse bewegingen tot aan het zeer verwachte halveringsevenement van april wordt herhaald.

In een nota op donderdag benadrukten strategen van JPMorgan onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou dat aanhoudend openstaand belang in CME Bitcoin-futures in combinatie met afnemende ETF-stromen significante bearish indicatoren voor de prijs van Bitcoin vormen. De strategen schreven:

“De snelheid van netto instromen in spot Bitcoin ETF’s is aanzienlijk vertraagd, waarbij de afgelopen week een aanzienlijke uitstroom te zien was. Dit betwist de gedachte dat het beeld van de stromen van spot Bitcoin ETF’s zal worden gekenmerkt door een voortdurende eenzijdige netto instroom. Naarmate we het halveringsevenement naderen, is het waarschijnlijker dat deze winstneming doorgaat, vooral tegen een positioneringsachtergrond die er nog steeds overgekocht uitziet, ondanks de correctie van de afgelopen week.”

Vorige maand voorspelde JPMorgan dat de prijs van Bitcoin geleidelijk zou dalen naar $42.000 na april, omdat de “Bitcoin-halvering-geïnduceerde euforie” afneemt.

Ondanks dat de BTC-prijs bijna een recordhoogte bereikte van $73.798 op 14 maart, zijn er aanwijzingen dat het enthousiasme onder kleinhandelaren zou kunnen afnemen, zoals opgemerkt door Naeem Aslam, de Chief Investment Officer bij Zaye Capital Markets. Aslam verklaarde:

“Het gebrek aan significante momentum na het hoogtepunt heeft velen doen twijfelen aan zijn kracht. Met het naderende halveringsevenement, als het niet lukt om momentum te behouden, zouden we een aanzienlijke terugval kunnen zien, waardoor de prijs mogelijk onder de $50.000 zakt.”

Sommige marktanalisten geloven dat Bitcoin vanaf nu een periode van consolidatie zal ingaan. Volgens crypto-analist Michael van de Poppe ondergaat Bitcoin momenteel een periode van consolidatie. Voorafgaand aan de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) begon BTC te corrigeren.

Na de FOMC-vergadering wijst de opwaartse bounce op een voortzetting van de consolidatiefase. Van de Poppe gelooft dat de lokale bodem is bereikt en verwacht zijwaartse bewegingen op korte termijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!