Bitcoin aankopen in Argentinië lopen op naar 20-maandelijks hoogtepunt

Als reactie op de stijgende inflatie van Argentinië, die 276% bedraagt, wenden steeds meer mensen zich tot Bitcoin (BTC) als middel om hun vermogen te beschermen in plaats van te kiezen voor de traditionele aanpak van het omwisselen van pesos voor dollars. Deze verschuiving in strategie verstoort een lang bestaande praktijk die historisch gezien van Argentinië een van de belangrijkste bestemmingen heeft gemaakt voor dollarisatie te midden van zijn economische instabiliteit.

Bitcoin-aankopen in Argentinië zijn gestegen naar hun hoogste wekelijkse waarde in 20 maanden bij Lemon, een populaire lokale cryptocurrency-exchange. Deze stijging weerspiegelt een groeiende trend onder Argentijnen die financiële stabiliteit zoeken te midden van een recessie en een van ’s werelds hoogste inflatiepercentages.

Traditioneel gezien was het omwisselen van pesos voor dollars een gebruikelijke strategie om zich te beschermen tegen economische volatiliteit, maar deze aanpak is de laatste maanden minder populair geworden. Deze afname valt samen met de versterking van de veelgebruikte parallelle wisselkoers tegen de dollar met 10%. Aan de andere kant heeft Bitcoin tijdens dezelfde periode een stijging van bijna 60% ten opzichte van de greenback gezien.

Lemon meldde een aanzienlijke toename van klantentransacties, met bijna 35.000 aankopen van Bitcoin geregistreerd in de week die eindigde op 10 maart, dubbel zoveel als het wekelijkse gemiddelde van het voorgaande jaar. Soortgelijke trends deden zich voor bij klanten van andere belangrijke exchanges in Argentinië, zoals Ripio en Belo.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de recente kracht van de peso is Milei’s strenge controle over de geldhoeveelheid, waardoor de uitbreiding ervan wordt voorkomen terwijl de centrale bank zijn reserves aan Amerikaanse dollars aanvult.

Volgens Manuel Beaudroit, CEO van digitale wallet Belo, is het volume aan Bitcoin- en Ether-transacties in 2024 tien keer zo groot als in dezelfde periode vorig jaar. Hij benadrukte dat het aandeel van aankopen van stablecoins, vaak gekoppeld aan valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, is gedaald van 70% naar 60%, nu de rally van Bitcoin meer investeerders aantrekt.

Beaudroit legde uit: “Gebruikers neigen Bitcoin te kopen wanneer ze zien dat de waarde ervan stijgt, terwijl stablecoins vaak worden gebruikt voor praktische transacties en internationale betalingen.” Met de aanhoudende Bitcoin-rally diversifiëren Argentijnen nu hun spaargeld en verkennen ze investeringsmogelijkheden om zich in te dekken tegen inflatie na jarenlang te hebben vertrouwd op dollarspaargeld.

Ook de overheid heeft crypto-investeringen gesteund. In december 2023 kondigde de Argentijnse overheid belastingvoordelen aan voor het declareren van hun crypto-bezit.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!