Zuid-Koreaanse president waarschuwt voor AI

Terwijl de mondiale race voor AI zich elke dag voortzet, lijken naties over de hele wereld strenger op deze nieuw opkomende technologie te worden, waarbij prompte regelgeving wordt geïntroduceerd die gericht is op het aanpakken van AI-gerelateerde risico’s. Te midden van deze wereldwijde inperking, volgend op de recente kritiek die AI in het Verenigd Koninkrijk heeft ervaren, voegt Zuid-Korea zich nu toe aan het gevecht met zijn president die de belangrijkste zorgen rond AI-risico’s voor de democratie van de natie adresseert.

President Yoon Suk Yeol betrad het podium op maandag 18 maart, waarbij hij de belangrijkste bedreigingen voor de democratie belichtte die voortkomen uit nepnieuws en desinformatie op basis van AI en digitale technologie. Naar aanleiding hiervan richt de president zich nu op verdere inperking van deze bedreigingen, in lijn met de bekritiseerde houding van het VK.

De derde Top voor Democratie wordt gehost door Zuid-Korea, een initiatief geleid door de Amerikaanse president Joe Biden. Dit initiatief richt zich op het aanpakken van strategieën om democratisch falen tegen te gaan en de mensenrechten en vrijheden te beschermen.

Volgens een rapport benadrukte Yoon tijdens de opening van de Top voor Democratie, georganiseerd in Seoul, het vitale belang van het delen van ervaringen en inzichten tussen naties die helpen bij het benutten van kunstmatige intelligentie en technologie die de democratie versterkt. Volgens de verklaring van de president “schendt nepnieuws en desinformatie op basis van kunstmatige intelligentie en digitale technologie niet alleen individuele vrijheden en mensenrechten, maar bedreigt het ook democratische systemen.”

Deze opmerking zorgde prompt voor speculatie in Zuid-Korea, aangezien het wees op een meer kritische houding ten opzichte van AI door Zuid-Koreaanse regelgevers in de toekomst. Ondertussen past deze beslissing ook in de lijn van verschillende aangescherpte AI-regelgevende standpunten die onlangs door andere landen zijn tentoongesteld, allemaal gericht op het aanpakken van de nieuw geconstateerde risico’s met deze opkomende technologie.

Te midden van de groeiende opkomst en adoptie van AI heeft de aandacht voor de bedreigingen die deze technologie met zich meebrengt de afgelopen dagen ook aanzienlijke aandacht gekregen. Met het oog op deze bedreigingen zijn naties over de hele wereld begonnen aan een kunstmatige intelligentie regelgevende race, met als doel een veilige en duurzame omgeving te creëren voor gebruikers wereldwijd.

In lijn met deze race hebben de EU en het VK onlangs aanvullende maatregelen geïntroduceerd om AI-risico’s aan te pakken. De Labour Party in het VK ging verder met het bestrijden van AI Deepfakes, waarbij ze verdere inspanningen toonden om naadloze en efficiënte regelgeving te bevorderen die het gebruik van deze technologie regelt. Terwijl de EU een uitgebreide AI-wetgeving introduceerde, gericht op het balanceren van innovatie en ethische overwegingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!