Bitcoin: De toekomstige wereldwijde valuta

Sinds de opkomst van de nieuwe spot Bitcoin ETF’s is er een opvallende verschuiving opgetreden in het gedrag van investeerders, die deze ETF’s omarmen als een eigentijds alternatief voor traditionele beleggingen zoals goud. Sinds hun lancering op 11 januari hebben spot Bitcoin ETF’s miljarden dollars aangetrokken, terwijl er tegelijkertijd aanzienlijke kapitaaluitstroom heeft plaatsgevonden bij goud-ETF’s.

De twee meest prominente goud-ETF’s op basis van activa, SPDR Gold Shares (GLD) en iShares Gold Trust (IAU), hebben beide nettokapitaaluitstroom ervaren. Zowel GLD, die het jaar begon met $58 miljard aan activa in 2024, als IAU, met $26 miljard, zijn deze trend gevolgd. De uitstroom bij goud-ETF’s nam toe na de lancering van 10 Spot Bitcoin ETF’s, wat wijst op een verschuiving in de voorkeuren van investeerders richting Bitcoin als een beleggingsactivum ten koste van traditioneel goud.

Bitcoin ETF’s hebben enorme kapitaalinstroom gezien, waarbij de top twee alleen al in iets meer dan een maand bijna $10 miljard aan activa hebben vergaard. In de afgelopen week, van 18 tot 23 februari, registreerden Spot Bitcoin ETF’s een instroom van $777,79 miljoen, ondanks aanzienlijke kapitaaluitstroom. Gedurende dezelfde periode hebben goud-ETF’s een nettouitstroom van $608,24 miljoen geregistreerd, wat bijdroeg aan de aanzienlijke kapitaaluitstroom die aan het begin van het jaar werd waargenomen.

Deze ontwikkeling betekent echter niet per se een directe verschuiving van fondsen van goud naar Bitcoin. Investeerders hebben tussen 11 januari en 14 februari ongeveer $2,6 miljard uit GLD en ongeveer $507 miljoen uit IAU gehaald. Dit weerspiegelt een situatie waarin beide fondsen het voorgaande jaar sterke kapitaalinstroom hebben gekend.

Van de 14 goud-ETF’s die zijn geanalyseerd door ETF.com, hebben er 11 een nettouitstroom waargenomen sinds het begin van het jaar. Bovendien hebben goud-ETF’s volgens ETF.com sinds het begin van het jaar een aanzienlijke kapitaaluitstroom ervaren, met een totaal van $3,6 miljard.

Sinds de introductie van nieuwe spot Bitcoin ETF’s in januari, na de lancering van GBTC, dat al een gesloten fonds was, hebben BlackRock’s IBIT en Fidelity’s FBTC, twee toonaangevende spot Bitcoin ETF’s, samen bijna $10 miljard aan activa vergaard. Als we de kapitaaluitstroom uit GBTC in overweging nemen, hebben spot ETF’s in totaal een nettokapitaalinstroom van meer dan $5 miljard gezien.

Zal Bitcoin de dominante valuta worden?

Financiële experts zijn positief over de vooruitzichten van Bitcoin als de toonaangevende wereldwijde valuta, wat een verschuiving in investeringsvoorkeuren weerspiegelt. Jurrien Timmer, een toonaangevende econoom bij Fidelity, voorspelt een ongekende groei van Bitcoin’s marktwaarde. Timmer schat de potentiële marktwaarde van Bitcoin op $6 biljoen, wat een aanzienlijk deel uitmaakt van de wereldwijde financiële markt.

Timmer vergelijkt de potentiële marktwaarde van Bitcoin met de totale reserves van valuta’s die worden gebruikt voor financiële transacties, waarbij hij opmerkt dat de huidige waarde van ongebruikte valuta’s wereldwijd rond de $6 biljoen ligt. Dit suggereert dat Bitcoin, als het de voorspelde marktwaarde bereikt, een belangrijke speler zal worden in het wereldwijde financiële systeem.

Daarnaast heeft de gerenommeerde crypto-analist PlanB, bekend van zijn voorspellingsmodel voor Bitcoin, een gedurfde voorspelling gedaan over de toekomstige waarde van Bitcoin. Volgens PlanB zal Bitcoin in de komende jaren aanzienlijk stijgen in waarde, vergelijkbaar met de waardestijging van traditionele valuta’s. Hij schat momenteel de waarde van één Bitcoin op het equivalent van 26 ounces goud, waarbij één ounce goud wordt gewaardeerd op $2.000.

PlanB voorspelt verder dat tegen 2024 de waarde van één Bitcoin zal stijgen tot het equivalent van 100 ounces goud, wat neerkomt op $200.000. Hij anticipeert ook op een verdere stijging tot 300 ounces goud, oftewel $600.000, tegen 2025. Dit zou de totale marktwaarde van Bitcoin op $12 biljoen brengen, wat aanzienlijk dicht bij de mondiale marktwaarde van traditionele valuta ligt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!