Vraag naar Bitcoin ETF overstijgt aanbod met 12,5 keer

Tijdens een verschijning op CNBC’s Squawk Box wierp Anthony Pompliano, een bekende pleitbezorger van cryptocurrency, licht op de groeiende interesse van Wall Street in Bitcoin, waarbij hij onthulde dat institutionele beleggers Bitcoin (BTC) ETF’s kopen tegen een snelheid die 12,5 keer groter is dan de dagelijkse productie ervan. Deze piek in de vraag komt doordat de cryptocurrency-markt de aankomende halveringsevenement medio april verwacht, wat de snelheid van nieuwe Bitcoin-creatie halveert en zo het aanbod-vraagdynamiek verder aanscherpt.

De institutionele eetlust voor Bitcoin is opmerkelijk sterk geweest, met name na de goedkeuring door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) van de eerste reeks spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) begin 2024. Ondanks een initiële daling van 20% in de prijs van Bitcoin na de lancering van de ETF, toegeschreven aan winstnemingen en verkopen van Grayscale’s GBTC, hebben ETF-providers en institutionele beleggers de kans gegrepen om hun BTC-voorraden te versterken tegen lagere prijzen.

Grayscale bezit momenteel meer dan 475.000 BTC, met BlackRock en Fidelity niet ver daarachter, die respectievelijk meer dan 70.000 en 60.000 BTC verzamelen. Een consortium, waaronder ARK, Bitwise, Invesco Galaxy Bitcoin Trust, VanEck, Valkyrie, Franklin en WisdomTree, heeft gezamenlijk meer dan 174.000 BTC verworven. Deze verwervingen vertegenwoordigen bijna 1% van het totale circulerende Bitcoin-aanbod, waarbij de aanzienlijke impact van institutionele investeringen op de markt wordt benadrukt.

De agressieve accumulatie van BTC door ETF-providers en institutionele beleggers weerspiegelt een strategische reactie op de evoluerende aanbod- en vraagdynamiek op de markt. Met de Bitcoin-voorraad die zal afnemen na de halvering en de vraag van institutionele beleggers die blijft stijgen, is de markt getuige van een significante verschuiving. Deze trend duwt de prijs van BTC voorbij $50.000, waarbij analisten zoals Pompliano voorspellen dat de cryptocurrency nieuwe jaarlijkse hoogtepunten zal bereiken.

De introductie van BTC ETF’s heeft een cruciale rol gespeeld bij het faciliteren van institutionele deelname aan de cryptocurrency-markt, door een gereguleerd en toegankelijker investeringskanaal in Bitcoin te bieden. Naarmate de markt zich aanpast aan de verminderde Bitcoin-productie na de halvering, zal de hoge vraag van institutionele beleggers waarschijnlijk opwaartse druk op de prijzen uitoefenen, wat mogelijk leidt tot nieuwe markthoogtepunten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!