Europees Parlement stemt voor AI-richtlijnen ter bescherming van burgers

Europese Parlementsleden hebben een voorlopige overeenkomst goedgekeurd om richtlijnen te creëren voor het gebruik van AI in de regio. De Commissies Interne Markt en Burgerlijke Vrijheden stemden met 71-8, met 7 onthoudingen, om het resultaat van onderhandelingen met lidstaten over de EU-verordening inzake kunstmatige intelligentie goed te keuren, volgens een persbericht dat is gepubliceerd door het Europees Parlement.

De regelgeving heeft tot doel “fundamentele rechten, democratie, de rechtsstaat en milieuduurzaamheid te beschermen tegen AI met een hoog risico”, terwijl de innovatie wordt gestimuleerd en de positie van Europa als AI-pionier wordt versterkt.

De AI-verordening zou waarborgen willen opleggen, zoals auteursrechtbescherming voor auteurs, kunstenaars en andere makers tegenover generatieve AI-modellen, samen met verboden op AI-toepassingen die “de rechten van burgers bedreigen”, zoals biometrische categorisering en sociale scoring. De wetgeving zou ook vereisen dat deepfake-beelden, -audio en -video’s duidelijk worden gelabeld.

Wetgevers zijn het ook eens geworden over verplichtingen voor “AI-systemen met een hoog risico”, zoals die worden gebruikt in kritieke infrastructuur en essentiële diensten zoals gezondheidszorg en bankwezen. De wetgeving zou ook regulerende zandbakken toestaan en real-world testing van “innovatieve AI” -toepassingen voordat ze op de markt komen.

De AI-verordening zal in maart of april van dit jaar ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Europees Parlement en naar verwachting volledig van toepassing zijn 24 maanden na inwerkingtreding, waarbij sommige bepalingen voor verboden, gedragscodes en governance-regels eerder van kracht worden.

EU-regelgevers zijn sceptisch over het razendsnelle tempo waarin AI groeit. Eerder dit jaar kwam Microsoft onder toezicht omdat zijn investering van $10 miljard in ChatGPT-maker OpenAI vragen opriep over schendingen van mededingingsrecht.

“We nodigen bedrijven en experts uit om ons te informeren over mogelijke mededingingskwesties in deze sectoren, terwijl we AI-partnerschappen nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze de marktdynamiek niet onevenredig verstoren,” zei Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter belast met mededingingsbeleid voor de EU, in een officiële verklaring destijds. “De Europese Commissie onderzoekt of de investering van Microsoft in OpenAI mogelijk vatbaar is voor beoordeling onder de EU-concentratieverordening.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!