Bijna alle financiële oplichtingen hebben ‘crypto-thema’, aldus Russische centrale bank

De Russische Centrale Bank beweerde dat “bijna alle” financiële oplichting die zij vorig jaar vond, crypto-gerelateerde elementen had. In een officiële verklaring schreef de bank dat er een jaar-op-jaar stijging van bijna 16% was in financiële oplichting in 2023. In “bijna” elk geval, zei de bank, had het een crypto “thema” gedetecteerd.

De bank zei dat het “aantal illegale deelnemers op de financiële markt die crypto-thema’s gebruiken, groeit,” en schreef:

“In 2022 accepteerde elk tweede pseudo-investeringsproject cryptocurrency [betalingen of was crypto-gerelateerd]. In 2023 boden bijna alle piramidespelen en illegale makelaars investeringen aan in crypto-activa of accepteerden cryptocurrency-betalingen.”

Ambtenaren van de Centrale Bank beweerden dat ze in 2023 “5.735 entiteiten – bedrijven, projecten, individuele ondernemers en anderen” hadden “geïdentificeerd” die “tekenen vertoonden van illegale activiteiten.” Dit aantal omvatte meerdere “tekenen” die aangaven dat het om financiële piramides ging. Echter, ondanks de scherpe stijging van dergelijke projecten, zei de bank dat er een lichtpuntje was.

Ze beweerden dat de “levensduur” van oplichtingsprojecten “korter was geworden” en dat ze “gemiddeld” minder financiële schade aan slachtoffers toebrachten. De financiële toezichthouder zei dat ze hadden gereageerd door “de toegang” van Russen tot meer dan 11.200 webpagina’s “te blokkeren.” Ze zeiden dat deze pagina’s “behoorden tot illegale deelnemers op de financiële markt” en de “exploitanten van financiële piramides.”

De bank zei dat ze “meer dan 125 strafzaken” hadden gestart tegen vermoedelijke Russische financiële oplichters, waarvan velen gebruik maakten van crypto of crypto-thema’s. Juridische autoriteiten zeggen ook dat ze “620 administratieve zaken” hebben gestart tegen vermoedelijke onregelmatigheden. En de bank verklaarde verder dat ze samenwerken met de Federale Antimonopoliedienst. Ze werken ook samen met het nationale censuurorgaan, Roskomnadzor.

De openbare lijst van de bank met vermoedelijke financiële oplichting en piramides bevat verschillende social media chatrooms, crypto-gerelateerde spellen, (vermoedelijk) nepbeurzen, en (vermoedelijk) crypto-handelsbot-oplichting. De lijst bevat ook meerdere bedrijven die lijken te opereren als crypto mining-gerelateerde oplichting.

Deze projecten vragen typisch aan investeerders om (naar verluidt valse) Siberische Bitcoin mining-centra te financieren. In januari waarschuwde de Russische Centrale Bank het publiek om een prominente crypto-oplichting te vermijden die gebaseerd is op de razend populaire tv-serie The Boy’s Word: Blood on the Asphalt (ook bekend als Slovo Patsana).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!