Bitcoin koers stijgt, maar hoe komt dit? Experts geven antwoord

Zoals jullie allemaal wel hebben gezien, heeft de Bitcoin koers in de afgelopen dagen weer een stijgende lijn te pakken. Op het moment van schrijven staat de munt op $45.395, volgens de gegevens van CoinGecko, na een stijging van bijna 5% sinds het begin van de week. De grote vraag is echter; Wat veroorzaakt deze stijging? Hieronder hebben we een aantal meningen van experts onder elkaar gezet om deze vraag te beantwoorden.

Verkoopdruk vanuit Grayscale is afgelopen

BTC kreeg een enigszins verrassende klap na de goedkeuring van 10 Bitcoin ETF’s in januari. Nadat het kortstondig $49.000 had bereikt, daalde het actief nadat een van de fondsen, Grayscale, grote hoeveelheden van zijn crypto naar Coinbase begon te verschuiven.

Dit kwam doordat het voorafgaand aan de Bitcoin Fund ETF-conversie van Grayscale als een closed-end fonds functioneerde en beleggers hun aandelen minimaal zes maanden moesten aanhouden voordat ze konden uitbetalen. Toen het in januari een ETF werd, wilden veel beleggers hun aandelen graag terugkopen en uitbetalen.

Grayscale verkocht als gevolg daarvan enorme hoeveelheden BTC, wat leidde tot een prijsdaling. Op een gegeven moment handelde het onder de $39.000. Nu lijkt deze uitverkoop echter voorbij en BTC zit weer in de lift – deels doordat grote beleggers de activa opkopen.

Experts delen hun mening

Julio Moreno, het hoofd van het onderzoek van CryptoQuant, zei dat “de prijzen een dieptepunt bereikten toen de verkoopdruk uitgeput was zodra de niet-gerealiseerde winstmarges van de kortetermijnhouders nul werden”, maar dat dit jaar meer “whales” BTC kochten. Hij voegde eraan toe dat hun totale bezit nu het hoogste is sinds november 2022, namelijk 3,9 miljoen BTC.

‘Whales’ worden doorgaans gekarakteriseerd als beleggers die 1.000 of meer BTC bezitten en deze jarenlang niet aanraken, met als resultaat astronomische winsten. Grote houders van de cryptocurrency die meer digitale munten kopen, duwen de prijs omhoog.

Maar dit is niet de enige factor. OANDA senior marktanalist Craig Erlam vertelde Decrypt dat er momenteel “veel belangstelling is voor technologie”, en dat brengt investeerders ertoe om beide bedrijven op de Nasdaq en crypto in de gaten te houden.

Terwijl hoofd onderzoek bij CoinShares James Butterfill eraan toevoegde dat een mogelijkheid ook was dat ETF-emittenten meer BTC zouden kopen.

BTC ETF’s zijn sinds hun lancering in januari een daverend succes. De investeringsvehikels, die de prijs van de cryptocurrency volgen, hebben een grote instroom ervaren, waarbij de huidige Bloomberg-gegevens aantonen dat er gedurende negen dagen op rij contant geld in de fondsen is binnengekomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!