Spanje scherpt belastingregels omtrent crypto aan

Het Ministerie van Financiën van Spanje bereidt zich voor op een nieuwe belastinghervorming die het nieuwe bevoegdheden zou verlenen om cryptocurrencies en digitale verzamelobjecten in beslag te nemen in geval van achterstallige belastingbetalingen, aldus de Spaanse krant El Economista.

Het rapport stelt dat het ministerie hervormingen heeft voorgesteld aan de Algemene Belastingwet, specifiek Artikel 162, dat de lokale belastingdienstautoriteit zou machtigen om crypto in beslag te nemen bij het uitvoeren van een schuld van een gebruiker.

Bovendien worden wijzigingen voorgesteld in de Algemene Invorderingsvoorschriften om de inbeslagname van cryptocurrencies mogelijk te maken. El Economista merkt op dat het ministerie al informatie heeft over de crypto-activa van belastingbetalers en voegt eraan toe dat individuen en bedrijven vanaf dit jaar verplicht zijn om hun in het buitenland aangehouden crypto te verklaren.

Spanje heeft een pioniersrol ingenomen onder Europese landen door uitgebreide belastingcontroles op cryptocurrencies af te dwingen. Belastingbetalers zijn verplicht om belasting te betalen over winsten of verliezen die verband houden met crypto in hun aangiften voor de personenbelasting.

Bovendien moet de verklaring van crypto-activa voor doeleinden van de vermogensbelasting voor maart van dit jaar worden gedaan. Deze verklaringsverplichting is specifiek van toepassing op degenen wiens crypto-activa meer dan €50.000 bedragen. Voor individuen met crypto-activa opgeslagen in zelfbewaar-wallets (zoals MetaMask of Ledger) is het bestaande formulier voor de vermogensbelasting, Formulier 714, aangewezen voor verklaringsdoeleinden.

Zoals eerder gemeld heeft de belastingregulator van Spanje meer dan 325.000 waarschuwingen uitgevaardigd aan bewoners die hun cryptocurrencies niet hebben aangegeven in 2023, wat een aanzienlijke stijging markeert ten opzichte van de 150.000 waarschuwingen die in 2022 zijn uitgevaardigd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!