Bank van Spanje legt publiek uit over mogelijke blokkering van crypto-transacties

De Bank van Spanje heeft recentelijk een bericht uitgegeven waarin gebruikers worden uitgelegd welke mogelijke acties commerciële banken kunnen ondernemen bij het detecteren van een cryptocurrency-gerelateerde aankoop. De bank heeft eerst uitgelegd dat deze activa volgens Spaanse- en Europese toezichthouders niet geschikt is als betaalmogelijkheid of belegging. Ook werd uitgelegd dat rekeningen kunnen worden geblokkeerd als gevolg van verdacht gedrag in verband met identiteitsdiefstal. Het volgende werd gezegd:

“Het kan voorkomen dat de bank vermoedens heeft dat er identiteitsdiefstal met inloggegevensdiefstal plaatsvindt. Er zijn frequente gevallen van fraude waarbij er frauduleuze toegang is tot de accounts van de klanten van een entiteit nadat ze hun wachtwoorden van de klant hebben gestolen en die eindigen in een overdracht om cryptocurrencies te verwerven.”

Alarmen kunnen worden geactiveerd die in het banksysteem zijn geïntegreerd. Het bovengenoemde blok kan dan in werking treden om de klant te beschermen. Daarnaast zijn er nog andere redenen die kunnen leiden tot een transactiebeperking. Het bericht ging verder met uitleggen dat aanwijzingen die geld koppelen aan het witwassen van geld ook de blokkering van een crypto-transactie kan veroorzaken. De bank zei:

“Het kan ook gebeuren dat de bank dit soort operaties als hoog risico classificeert en besluit om extra controles te vereisen, zoals een telefoontje plegen of u vragen om naar het kantoor te komen.”

Een reeks aan wetten moeten ervoor zorgen dat banken kunnen voorkomen dat transacties die kunnen worden gebruikt om geld wit te wassen of kunnen worden gebruikt om terrorisme over de hele wereld te financieren. Ook werd er uitgelegd dat banken dit niet kunnen uitvoeren zonder de aanwezigheid van een communicatielijn met de getroffen gebruiker. Hierbij moet er sprake zijn van reden voor het blokkeren van de transactie. Soms kunnen gebruikers worden gevraagd om naar een bankkantoor te komen. Volgens het bericht dienen banken wel flexibel te blijven, afhankelijk van de gezondheidstoestand van de klant en de afstand tot hun woonplaats. Momenteel is Europa bezig met het vormen van MiCA, dat het regelgevingskader voor markten in crypto assets wordt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!