Chainalysis rapport: Meerderheid van de pump and dumps falen

Pump and dump-schema’s omvatten doorgaans een individu of een groep actoren die investeren in een token, krachtig pleiten voor een waardestijging, en vervolgens snel hun bezittingen verkopen voor aanzienlijke winsten. Dit leidt vaak tot een scherpe daling of volledige ineenstorting van de waarde van de token, wat nadelige gevolgen heeft voor houders die niet op de hoogte waren van de manipulatie. Desalniettemin onthullen de bevindingen van Chainalysis een hoog faalpercentage van deze schema’s.

Chainalysis dook in pump-and-dump-schema’s en ontdekte dat tussen januari en december 2023 iets meer dan 370.000 tokens werden geïntroduceerd op Ethereum. Hiervan waren er ongeveer 168.600 toegankelijk voor handel op minstens één gedecentraliseerde exchange (DEX).

Van degenen die op DEXs waren genoteerd, voldeed 54% aan de criteria van Chainalysis, wat wijst op potentiële marktmanipulatie. In 2023 verkregen kwaadwillende entiteiten gezamenlijk $241,6 miljoen via deze potentieel onwettige schema’s.

Interessant is dat tokens die voldeden aan de criteria van Chainalysis gemiddeld slechts $2.672 winst opleverden, wat slechts 1,3% van het Ethereum DEX-handelsvolume voor 2023 vertegenwoordigt, ondanks de aanzienlijke totale winst die door deze actoren werd behaald.

De gedeelde gegevens illustreren een ecosysteem waarin slechte actoren tienduizenden potentiële pump-and-dump tokens kunnen creëren, waarvan de meeste geen significante winst genereren of een betekenisvol handelsvolume aantrekken. Het blockchain-analysebedrijf verklaarde:

“Marktmanipulatie, zoals pump and dump-schema’s, zijn destructief voor de cryptomarkten op dezelfde manier als voor traditionele markten. Cryptocurrency’s inherente transparantie biedt echter de mogelijkheid om veiligere markten op te bouwen. Marktpartijen en overheidsinstanties kunnen monitoringtools inzetten die kunnen helpen bij het identificeren en prioriteren van gebieden voor verder onderzoek op een manier die niet mogelijk zou zijn in traditionele markten.”

Vorig jaar stelde Chainalysis vast dat 24% van de tokens die in 2022 werden geïntroduceerd, kenmerken vertoonden die wijzen op pump-and-dump-activiteiten. Het is veilig om te zeggen dat de cryptosector wordt overspoeld door invloedrijke personen die frequent betrokken zijn bij dubieuze promotiedeals zonder enige vorm van transparantie, wat schadelijk is voor zowel projecten als hun supporters.

On-chain speurder ZachXBT had onlangs verschillende populaire cryptohandelaren getarget in een pump-and-dump-schema. De betrokken individuen – TraderNJ, PetaByte, XO en Trader SZ – zouden naar verluidt hebben geprofiteerd van de winsten van het schema, terwijl ze geen rekening hielden met de belangen van hun volgers.

ZachXBT had eerder soortgelijke beschuldigingen geuit tegen populaire crypto-invloedrijke persoon Lark Davis en Amerikaanse YouTuber Logan Paul voor naar verluidt het promoten van verschillende pump-and-dump-schema’s.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!