De toekomst van crypto

Cryptocurrencies zijn de afgelopen jaren steeds vaker in het nieuws en tegenwoordig wordt de wereldwijde marktwaarden op meer dan een biljoen euro geschat. Het is een valuta geworden die niet meer kan worden genegeerd. Maar wat is crypto nou precies? En hoe ziet de toekomst van crypto currencies eruit?

Wat is crypto en hoe werkt het?

Cryptocurrencies zijn digitale valuta die geen centrale autoriteit (zoals een bank of overheid) hebben. Ze gebruiken cryptografie om transacties te beveiligen en nieuwe eenheden te reguleren. Iedereen heeft ondertussen wel van Bitcoin gehoord, maar andere cryptocurrencies zijn bijvoorbeeld Ethereum, Ripple en Litecoin. Deze worden vaak gebruikt als betaalmethodes bij online casino’s en online winkels.

In plaats van een centrale autoriteit, hebben cryptocurrencies een blockchain. Dit is een database die is ontworpen om digitale informatie op te slaan. Hierin wordt de transactiegeschiedenis van cryptocurrencies opgeslagen. Mensen kunnen hierdoor cryptocurrencies gebruiken om veilig en transparant te betalen zonder tussenkomst van een derde partij.

Gedekte en ongedekte cryptocurrencies
Er is een verschil tussen gedekte en ongedekte cryptocurrencies. Ongedekte crypto zijn waarden of rechten die alleen in de DLT bestaan. Gedekte crypto vertegenwoordigen onderliggende activa die buiten de BLT bestaan.

Houding ten opzichte van beleggen is veranderd

Een van de redenen waarom crypto zo populair is geworden, is vanwege de verandering in gedrag. Vroeger was beleggen vooral voor rijkere mensen, maar dankzij gebruiksvriendelijke apps is dat niet langer het geval. Vooral jongeren tonen de afgelopen jaren steeds meer interesse in beleggen. Uit onderzoek bleek zelfs dat 75 procent van Gen Z en Millenials van plan was om in de aandelenmarkt te investeren.

Voordelen van crypto

Cryptocurrencies hebben veel voordelen die ervoor hebben gezorgd dat ze zo populair zijn geworden. Decentralisatie zorgt ervoor dat ze minder gevoelig zijn voor controle. Ze geven mensen financiële vrijheid die ze in het klassieke banksysteem niet kunnen krijgen.

Daarnaast zorgt de geavanceerd cryptografie die wordt gebruikt om transacties te beveiligen ervoor dat het lastiger is om dit systeem te hacken of te vervalsen. Bovendien zorgt de blockchain waarin alle transacties worden vastgelegd ervoor dat frauduleuze activiteiten worden verminderd.

Nadelen van crypto

Naast deze voordelen, heeft crypto natuurlijk ook wat nadelen. De volatiliteit is iets waar je bij cryptocurrencies veel over hoort. Deze volatiliteit kan enorm fluctueren, waardoor het flink wat risico’s met zich meebrengt voor investeerders en gebruikers.

Bovendien verschilt de regelgeving per land, waardoor het lastiger kan worden om het bredere publiek deze valuta te accepteren. Daarnaast kan hoe veel cryptocurrencies er momenteel uitzien ervoor zorgen dat de snelheid en schaalbaarheid van transacties wordt beperkt.

De Belastingdienst en crypto

Dankzij het groeiende aantal mensen dat cryptomunten bezit, is de Belastingdienst betrokken geraakt bij crypto. Beurzen in Nederland moeten hun klanten registreren en verifiëren met hun identiteitsbewijs. Deze beurzen zijn in het bezit van de NAW gegevens van hun klanten en hierdoor is de kans groot dat de Belastingdienst ook op de hoogte is van de crypto die mensen bezitten. Deze moeten dan ook tijdens de jaarlijkse aangifte worden opgegeven bij de Belastingdienst. Doen mensen dit niet, dan kunnen ze een flinke boete krijgen.

NFT’s

Een paar jaar geleden kwamen NFT’s (non-fungible tokens) op de markt als deel van de blockchain. Dit zijn unieke tokens die gekoppeld kunnen worden aan goederen – bekende voorbeelden zijn de “bored ape” afbeeldingen, de eerste tweet van Jack Dorsey, de oprichter van Twitter en populaire video’s op het internet. Met een NFT kun je dus in de blockchain aantonen dat je ergens de eigenaar van bent. Vooral digitale kunst is hierdoor enorm populair geworden.

Kopers worden echter niet de eigenaar van het kunstwerk en krijgen ook geen eigendomsrechten – ze worden de eigenaar van de token die aan het kunstwerk of een ander bestand is gekoppeld.

De toekomst van crypto

De opkomst van cryptocurrencies heeft de deur geopend naar nieuwe mogelijkheden. De blockchain-technologie heeft voordelen zoals snelle transacties, lage kosten en een hoog beveiligingsniveau. De toegankelijkheid en anonimiteit van cryptocurrencies maken deze valuta zeer populair. Toch is de toekomst hiervan onzeker. Cryptomarkten veranderen namelijk snel en vaak en hoewel regulering meegaat met die veranderingen, volgt hij wel altijd later. Regelgeving zal in de toekomst een betere oplossing moeten bieden voor de verschillende risico’s en problemen moeten op een internationaal niveau worden opgelost.

Voor crypto om in de toekomst een valuta te worden die net zo veel gebruikt wordt als de euro of dollar, zullen de verschillende cryptocurrencies eerst moeten stabiliseren voordat er regelgeving wordt gemaakt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!