Bitcoin verliest correlatie met S&P, maar wat betekent dit?

Terwijl Bitcoin (BTC) zich in de bearish zone bevindt, wees mede-oprichter van BitMEX, Arthur Hayes, erop dat de vlaggenschip-cryptocurrency zijn correlatie met de S&P Index heeft verloren – een index die de prijs van de grootste aandelen op de Amerikaanse markt volgt.

In een recente tweet op het sociale mediaplatform X merkte Hayes op dat deze veranderingen zijn begonnen na de lancering van spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten. De langverwachte ETF-lanceringen vonden plaats op 11 januari, nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) alle lopende aanvragen had goedgekeurd.

Volgens Hayes duidt de afwijking in prijsbewegingen van BTC en S&P op verschillende toekomstverwachtingen. Bij verwijzing naar een momentopname van de prijsbewegingen zei Hayes: “BTC vertelt ons dat er hikjes op komst zijn voor $.”

De oprichter zei echter dat bepaalde metingen die aan het einde van de maand worden verwacht, zullen aangeven of er bearish zorgen zijn. “Volgende signpost is de aankondiging van de Amerikaanse schatkist op 31 januari,” concludeerde Hayes.

Na een sporadische stijging in de nasleep van de goedkeuring van de ETF, zag Bitcoin een scherpe daling in zijn prijs. De daling van de prijs van het activum veegde de winsten weg die de vlaggenschip-cryptocurrency in de voorgaande weken had vergaard. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin op $40.933.

Ondanks de bearish prestaties van Bitcoin blijven de onlangs gelanceerde ETF’s de interesse van investeerders trekken. Aan het einde van de handelsweek hadden twee van de ETF’s al meer dan een miljard opgehaald, zoals eerder gemeld. De heersende verwachting is dat de ETF’s de komende weken kapitaalinstroom zullen blijven zien.

De reactie van Bitcoin op de goedkeuring van de ETF’s heeft echter de verwachtingen van analisten tenietgedaan. Belangrijk is dat de lancering van de ETF’s, die Bitcoin institutionaliseren als een mainstream asset, werd verwacht de prijs van de token te verhogen. Desalniettemin blijven analisten voorspellen dat Bitcoin tegen het einde van het jaar een all-time high van ongeveer $100K zal bereiken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!