ChatGPT kan de US cryptomarkten beter reguleren dan de SEC, aldus Ripple CEO

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple (XRP), heeft opnieuw kritiek geuit op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vanwege het ontbreken van passende crypto-regels in de Verenigde Staten. Hij herinnerde eraan dat andere landen en regio’s, waaronder Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en meer, hebben gewerkt aan het implementeren van een regelgevend kader.

Garlinghouse ging zelfs nog verder door te beweren dat een eenvoudige typering op de op AI gebaseerde chatbot ChatGPT efficiënter zou zijn dan alles wat de Commissie tot nu toe heeft gedaan:

“Ik heb schertsend voorgesteld dat we misschien op ChatGPT moeten typen hoe de VS crypto moet reguleren en dat is meer dan de SEC heeft gedaan en het is frustrerend.”

De baas van Ripple is van mening dat de voorzitter van de toezichthouder, Gary Gensler, vrij vijandig is geweest ten opzichte van de digitale activasector en “regulering door handhaving” heeft opgelegd. Vervolgens schetste Garlinghouse de CFTC als een “veel natuurlijkere toezichthouder.” Het is vermeldenswaard dat de instantie toezicht houdt op de handel in grondstoffenfutures, opties en swaps, terwijl de SEC zich richt op de effectenmarkten.

De twee entiteiten zijn sinds december 2020 verwikkeld in een juridisch geschil, toen de SEC het bedrijf aanklaagde voor vermeende verkoop van XRP in een niet-geregistreerd effectenaanbod. Ripple kreeg de overhand in de rechtszaak afgelopen zomer toen federale rechter Analisa Torres oordeelde dat de verkoop van XRP aan particuliere beleggers geen aanbod van beleggingscontracten inhield.

Het bedrijf behaalde in de daaropvolgende maanden twee aanvullende gedeeltelijke overwinningen. Amerikaanse rechters verwierpen de intentie van de SEC om in beroep te gaan tegen de initiële beslissing, terwijl CEO Brad Garlinghouse en uitvoerend voorzitter Chris Larsen werden vrijgesproken van alle beschuldigingen van de SEC.

Het proces tussen de organisaties staat gepland voor 23 april 2024. De SEC moet haar standpunt met betrekking tot maatregelen indienen vóór 13 maart 2024, terwijl Ripple haar verweer moet indienen vóór 12 april 2024.

Eerder deze maand vroeg de toezichthouder een bevel aan om het bedrijf te dwingen zijn financiële overzichten voor 2022-2023 en zijn contracten na de klacht betreffende “Institutionele Verkopen” over te leggen. De advocaten van Ripple dienden een verzoek om uitstel in, waarbij ze vroegen om de deadline voor een reactie te verlengen tot 19 januari.

De uitkomst van de langdurige rechtszaak wordt verwacht door deelnemers aan crypto, aangezien een beslissende overwinning voor het bedrijf mogelijk een opleving van de XRP-prijs en een algehele marktboom kan veroorzaken. Aan de andere kant zou het tegenovergestelde scenario de sector kunnen schaden en leiden tot de invoering van strenge regels.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!