Goldman Sachs wil met Blackrock en Grayscale werken omtrent Bitcoin-ETF

Volgens een rapport van CoinDesk, gebaseerd op anonieme bronnen, voert Goldman Sachs momenteel gesprekken met de betrokken partijen om een geautoriseerde deelnemer (AP) te worden voor de ETF’s van vermogensbeheerders zodra deze goedkeuring krijgen van de Amerikaanse SEC.

Deze onthulling komt kort nadat BlackRock en andere vermogensbeheerders onlangs met de SEC hebben gesproken om wijzigingen in hun aanvragen te bespreken, waarbij ze hun fondsvergoeding hebben bijgewerkt naar een module die alleen op contant geld is gebaseerd.

Grayscale heeft ook vergelijkbare wijzigingen aangebracht, waarbij het overstapte naar alleen op contant geld gebaseerde vergoedingen. Het bedrijf heeft echter geen informatie bekendgemaakt over geautoriseerde deelnemers voor zijn ETF. De gesprekken over AP’s bevestigen vooruitgang in de ETF-reis.

Geautoriseerde deelnemers zijn een integraal onderdeel van de ETF-scene, omdat ze de creatie en inlossing van ETF-aandelen vergemakkelijken. Ze zijn doorgaans grote financiële instellingen of marktmakers die zijn gemachtigd door de ETF-uitgever, in dit geval BlackRock of Grayscale.

AP’s vergemakkelijken het proces door een mandje onderliggende activa in te wisselen voor ETF-aandelen (creatie) of ETF-aandelen voor de onderliggende activa (inlossing). Dit proces helpt de marktprijs van de ETF in lijn te houden met de netto-inventariswaarde (NAV) en zorgt voor liquiditeit op de secundaire markt.

Goldman Sachs is niet de eerste multinationale bankgigant die de rol van AP zoekt voor de aankomende BTC ETF’s. Enkele dagen geleden bevestigden rapporten dat BlackRock verschillende instellingen had gekozen als geautoriseerde deelnemers voor zijn iShares BTC ETF, waaronder JP Morgan, de grootste bank van Amerika, en Jane Street.

Bovendien onthulde Valkyrie Investments, een van de beleggingsbeheerders die van plan zijn een BTC ETF te lanceren, in een indiening vorige week dat het ook de toonaangevende handelsfirma Jane Street en het financiële dienstenbedrijf Cantor Fitzgerald had gekozen als geautoriseerde deelnemers.

Herinner je dat Grayscale vorig augustus zegevierde toen een Amerikaans hof van beroep verklaarde dat de SEC geen rechtvaardige reden had om het verzoek van het bedrijf af te wijzen om zijn GBTC-fonds om te zetten in een ETF. Grayscale is sindsdien in de ETF-race gestapt, maar het bedrijf koos al in juni 2022 voor Jane Street en Virtu als AP’s, terwijl het wachtte op goedkeuring.

Deze ontwikkelingen markeren de entree van grote institutionele spelers op de Bitcoin-markt, een trend die is voorspeld door verschillende branche-commentatoren. Opvallend is dat meer Amerikaanse instellingen waarschijnlijk zullen toetreden tot de lijst van geautoriseerde deelnemers voor de aankomende BTC ETF’s.

Te midden van deze ontwikkelingen wijst de algemene consensus op een nabije goedkeuring van een spot BTC ETF door de Amerikaanse SEC. Echter suggereerde een recent rapport van Matrixport dat de regelgevende instantie alle ETF-aanvragen deze maand zou kunnen afwijzen vanwege het niet voldoen aan haar normen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!