Blackrock-SEC overleg: Doorbraak in Bitcoin ETF

Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft onlangs voor de vierde keer een ontmoeting gehad met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om hun aanvraag voor een spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) te bespreken. SEC-voorzitter Gary Gensler zei deze week dat de effectentoezichthouder “met een nieuwe blik” kijkt naar aanvragen voor spot bitcoin ETF’s.

Blackrock houdt weer een ontmoeting met de SEC

De verwachting dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) zal goedkeuren, is deze week toegenomen omdat verschillende uitgevers van spot bitcoin ETF’s in gesprek zijn gegaan met de effectentoezichthouder over hun aanvragen. Opvallend is dat Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, onlangs voor de vierde keer een ontmoeting heeft gehad met de SEC over hun voorstel voor een spot bitcoin ETF.

Volgens een vergadermemo gedateerd op 14 december, ingediend bij de SEC, hebben medewerkers van het Office of the Chair vergaderd met drie individuen van Blackrock. De memo geeft details: “De discussie betrof de voorgestelde regelwijziging van de Nasdaq Stock Market LLC om aandelen van de Ishares Bitcoin Trust te noteren en te verhandelen onder de Nasdaq Regel 5711(d).” Zodra goedgekeurd, zal Blackrock’s spot bitcoin ETF verhandeld worden onder de ticker IBTC.

Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg, merkte op X vrijdag op:

“Gensler’s team heeft gisteren met Blackrock gesproken over IBTC, maar het was niet het gebruikelijke team, meer mensen van het openbaar beleid, inclusief Blackrock’s Director of Public Policy Ben Tecmire, die overigens vroeger senior raadsman was bij de SEC’s Division of Investment Management.”

Een andere Bloomberg-analist, James Seyffart, wees er op X op dat Blackrock niet het enige bedrijf is dat met het Office of the Chair van de SEC vergadert, daar Hashdex, een ander bedrijf dat goedkeuring zoekt om een spot bitcoin ETF te lanceren, hetzelfde deed in november. Voor de laatste vergadering had Blackrock op 20 november, 28 november en 11 december ontmoetingen met de SEC over hun spot bitcoin ETF-aanvraag.

Diverse Bedrijven in Gesprek met SEC over Spot Bitcoin ETF’s

Medewerkers van de SEC hebben ook recentelijk vergaderingen gehouden met verschillende andere bedrijven die hebben aangevraagd om spot bitcoin ETF’s te lanceren, waaronder Fidelity, Franklin Templeton en Grayscale Investments.

Onder de onderwerpen die de aanvragers van spot bitcoin ETF’s met de SEC hebben besproken, is het gebruik van de cash creation methode versus de in-kind creation methode voor hun spot bitcoin ETF’s. De effectentoezichthouder zou naar verluidt de voorkeur geven aan de cash creation methode. Echter, Blackrock, Fidelity en enkele anderen hebben hun voorkeur uitgesproken voor het gebruik van de in-kind methode. Blackrock heeft zelfs een herziene in-kind methode voorgesteld om de zorgen van de SEC weg te nemen.

SEC-voorzitter Gary Gensler zei deze week dat de effectenwaakhond “met een nieuwe blik” kijkt naar aanvragen voor spot bitcoin ETF’s na uitspraken van het gerecht in de Grayscale-zaak. Gensler benadrukte dat de SEC handelt volgens haar bevoegdheden en hoe de rechtbanken deze interpreteren. Momenteel zijn er 13 aanvragen voor spot bitcoin ETF’s in behandeling bij de SEC. Analisten van Bloomberg hebben een kans van 90% voorspeld dat de effectentoezichthouder tegen 10 januari een spot bitcoin ETF zal goedkeuren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!