Chainalysis aangeklaagd door YieldNodes wegens valse beweringen

Het nieuwe jaar lijkt tumultueus te beginnen voor Chainalysis. Naast de rechtszaak tegen Roman Sterlingov, die op 12 februari begint en de betrouwbaarheid van Chainalysis Reactor in twijfel trekt in een beschuldiging van witwassen van miljoenen dollars, wordt Chainalysis nu aangeklaagd door het crypto-project YieldNodes.

In hun ‘Crypto Crime Report‘ van 2023 beweerde Chainalysis dat YieldNodes, een in Hongkong gevestigd project dat rekenkracht verhuurt om deel te nemen aan een masternodepool, een oplichterij is. In hun samengevatte grafiek van crypto-oplichtingsactiviteiten, toonde Chainalysis YieldNodes als de op een na grootste crypto-oplichterij qua omzet in 2022, met een totaal van $341,6 miljoen. Opvallend is dat Chainalysis in hun grafiek FTX, een van de grootste crypto-oplichterijen tot nu toe die $8 miljard aan klantengelden heeft verduisterd, niet heeft gedetecteerd.

In reactie schreef YieldNodes echter het volgende in hun nieuwsbrief:

“Ze hebben nooit geprobeerd ons te contacteren voordat ze hun rapport publiceerden, en toen wij probeerden contact met hen op te nemen om hun rapport te bespreken, deden ze niets anders dan ons doorverwijzen naar hun verkoopvertegenwoordigers en probeerden ze ons licenties voor hun software te verkopen.”

De categorisatie van Chainalysis had verwoestende gevolgen voor de bedrijfsvoering van YieldNodes, aangezien deelnemers werden geblokkeerd in het storten en opnemen van winsten van beurzen. De reputatieschade bleef toenemen toen de bewering van Chainalysis zich verspreidde in de media, wat leidde tot de verwijdering van YieldNodes-producten van handelsplatformen.

In een korte verklaring vertelde YieldNodes dat ze pas over de categorisatie van Chainalysis te weten waren gekomen nadat ze transactiefouten van deelnemers hadden ontvangen. YieldNodes beschuldigt Chainalysis nu van het “vooropstellen van marketing boven betrouwbaarheid”, verwijzend naar het toegegeven gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor hun vlaggenschipproduct, doelend op de afwezigheid van gegevens over fout-positieve percentages, fout-negatieve percentages en foutmarges.

In juli moedigde YieldNodes projecten aan om zich aan te sluiten bij een mogelijke collectieve rechtszaak tegen Chainalysis, verwijzend naar de omvang van het bedrijf en de daarmee samenhangende kosten om Chainalysis’ claims voor de rechter te betwisten. Chainalysis, opgericht in 2014, is een blockchain-surveillancebedrijf dat zijn producten aanbiedt aan beurzen, financiële instellingen en wetshandhavingsinstanties, waaronder ICE, IRS, FBI, SEC en DEA. Chainalysis heeft sinds 2020 meer dan $3,3 miljoen ontvangen van InQTel, de non-profit venture capital-tak van de CIA.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!