Chainalysis benadrukt gebrekkige analyse bij het beoordelen van crypto terrorismefinanciering

Blockchain-analysebedrijf Chainalysis heeft twijfels geuit over de nauwkeurigheid van recente rapporten met betrekking tot de omvang van de rol van cryptocurrency in de financiering van terroristen. Naar aanleiding van de recente aanval van Hamas in Israël is er meer aandacht besteed aan hoe terroristische groepen mogelijk cryptocurrency gebruiken voor hun financiering.

Chainalysis erkent dat hoewel financiering van terrorisme slechts een klein deel uitmaakt van het al beperkte volume van illegale cryptocurrency-transacties, sommige terroristische organisaties wel degelijk geld inzamelen, bewaren en overmaken met behulp van digitale activa. Het bedrijf wijst erop dat traditionele op fiat gebaseerde methoden zoals financiële instellingen, hawala’s en schijnbedrijven de belangrijkste financieringsmiddelen blijven voor terroristische organisaties.

Naar aanleiding van recente gebeurtenissen hebben verschillende media geprobeerd de omvang van illegale cryptocurrency-fondsen te schatten die mogelijk zijn ingezet voor de Hamas-aanval. Senator Elizabeth Warren, samen met andere wetgevers, heeft antwoorden geëist van de Biden-regering naar aanleiding van een rapport van The Wall Street Journal over het vermeende gebruik van cryptocurrency door Hamas.

Chainalysis beschrijft twee cruciale aspecten bij het analyseren van de stroom van met terrorisme verband houdende fondsen: het kwantificeren van fondsen die zich rechtstreeks in het bezit bevinden van een terroristische organisatie en het identificeren van de dienstverleners die de beweging van fondsen die verband houden met terroristische financiering faciliteren.

Het bedrijf maakt zich zorgen dat recente schattingen met betrekking tot de aanvallen in Israël mogelijk alle geldstromen naar bepaalde dienstverleners hebben opgenomen, zelfs als ze enige fondsen in verband met terrorismefinanciering hebben ontvangen. In dergelijke gevallen kunnen de gerapporteerde totalen fondsen omvatten die niets te maken hebben met de financiering van terrorisme.

Chainalysis vermeldt bijvoorbeeld dat, hoewel het misschien lijkt alsof er $82 miljoen aan cryptocurrency is ingezameld voor de financiering van terrorisme, het waarschijnlijker is dat slechts een klein deel van deze fondsen bedoeld was voor terroristische activiteiten.

Het bedrijf schat dat ongeveer $450.000 aan fondsen is overgemaakt vanuit een “aan terrorisme gelieerde wallet” en benadrukt dat het onjuist zou zijn om aan te nemen dat alle transactieactiviteiten verband houden met terrorisme.

Hoewel Chainalysis sceptisch is over bepaalde schattingen die door media zijn gebruikt, benadrukt het het belang van het overwegen van de rol van dienstverleners. Het bedrijf merkt op dat deze dienstverleners terrorisme ondersteunen door op te treden als facilitators en inspanningen te leveren om de financiering van terroristen te verstoren door sancties op te leggen of andere essentiële operationele acties te ondernemen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!