Hayes waarschuwt: TradFi kan Bitcoin volledig vernietigen

BitMEX-oprichter Arthur Hayes zegt dat de traditionele financiële wereld (TradFi) gevaarlijk veel macht over Bitcoin (BTC) zou kunnen krijgen als ze erin slagen om spot BTC exchange-traded funds (ETF’s) te beheren.

In een nieuw essay zegt de crypto-veteraan dat als ETF’s beheerd door TradFi vermogensbeheerders te succesvol zijn, “ze Bitcoin volledig zullen vernietigen.”

Hayes zegt dat voor het overleven van Bitcoin, de munten genoeg moeten rondgaan om beloningen voor miners te genereren, waardoor het netwerk veilig en gedecentraliseerd blijft.

Met de geleidelijke daling van blokbeloningen tot ze nul bereiken in het jaar 2140, merkt Hayes op dat miners alleen Bitcoin-inkomen via transactiekosten zullen ontvangen als het netwerk wordt gebruikt voor transacties.

Als instellingen echter de meeste munten gewoon in cold storage opslaan om hun ETF’s te ondersteunen, zegt Hayes dat er niet genoeg BTC-beweging zal zijn om kosten te genereren en de blockchain te beveiligen:

“BlackRock, ’s werelds grootste TradFi vermogensbeheerder, is in het spel van vermogensaccumulatie. Ze zuigen activa op, slaan ze op in een metaforische kluis, geven een verhandelbaar effect uit en rekenen beheerskosten voor hun ‘harde’ werk.

Ze gebruiken de dingen die ze namens hun klanten houden niet, wat een probleem vormt voor Bitcoin als we een extreem toekomstbeeld nemen.

Stel je een toekomst voor waarin de grootste westerse en Chinese vermogensbeheerders alle Bitcoin in omloop houden. Dit gebeurt organisch omdat mensen een financieel actief verwarren met een waardeopslag. Door hun verwarring en luiheid kopen mensen Bitcoin ETF-derivaten in plaats van Bitcoin te kopen en te ‘hodlen’ in zelfbewaarde portemonnees.

Nu een handjevol bedrijven alle Bitcoin bezitten, en geen daadwerkelijk gebruik hebben voor de Bitcoin-blockchain, bewegen de munten nooit meer. Het eindresultaat is dat miners hun machines uitzetten omdat ze niet langer kunnen betalen voor de energie die nodig is om ze te laten draaien. Dag-dag, Bitcoin!”

Bitcoin is $43,902 op het moment van schrijven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!