Hong Kong baant pad voor lancering van Bitcoin ETF’s

De Securities and Futures Commission (SFC) en de Hong Kong Monetary Authority van Hong Kong hebben aangekondigd dat ze klaar zijn om aanvragen te accepteren voor spot crypto exchange-traded funds (ETF’s).

De SFC en de Hong Kong Monetary Authority hebben gisteren een circulaire uitgegeven waarin het herziene beleid voor entiteiten die betrokken zijn bij virtuele activa-gerelateerde activiteiten wordt uiteengezet. Naast de bestaande crypto-futures ETF’s, heeft de SFC aangegeven bereid te zijn om aanvragen te overwegen voor de autorisatie van andere fondsen die beleggers blootstellen aan virtuele activa, inclusief virtuele activa spot ETF’s.

Vereisten en richtlijnen voor aanvragen

In een afzonderlijke circulaire van gisteren heeft de SFC de strikte eisen voor fondsen die autorisatie zoeken uiteengezet. Deze fondsen worden verwacht rechtstreeks te investeren in spot virtuele activa die toegankelijk zijn voor het Hongkongse publiek via door de SFC gelicentieerde virtuele activa handelsplatformen. De transacties die door dergelijke ETF’s worden uitgevoerd, moeten uitsluitend plaatsvinden via door de SFC gelicentieerde crypto-platformen of geautoriseerde financiële instellingen.

De circulaire staat zowel in-kind als in-cash inschrijvingen en inlossingen toe voor door de SFC geautoriseerde spot virtuele activa ETF’s, wat flexibiliteit biedt voor beleggers. Daarnaast benadrukte de SFC het belang van bewaargeving, waarbij gespecificeerd wordt dat de trustee of bewaarder zijn crypto-bewaarfunctie moet delegeren aan een door de SFC gelicentieerd virtueel activa handelsplatform of moet voldoen aan de crypto-bewaarnormen uitgegeven door de Hong Kong Monetary Authority.

Voor de waardering van spot virtuele activa, moeten de beheermaatschappijen van het fonds een indexbenadering aannemen gebaseerd op virtuele activa handelsvolume over grote handelsplatformen. Opvallend is dat fondsen die van plan zijn meer dan 10% van hun netto activawaarde bloot te stellen aan crypto-activa, voorafgaand overleg moeten plegen met de SFC.

Hong Kong’s crypto-vriendelijke houding

In tegenstelling tot het naburige Chinese vasteland, dat een strengere houding heeft aangenomen ten aanzien van cryptocurrency-handel en -mijnbouw, heeft Hong Kong dit jaar actief crypto-bedrijven verwelkomd. De stad heeft zichzelf gepositioneerd als een aantrekkelijke hub voor crypto-bedrijven, waarbij zelfs banken worden aangemoedigd om met hen samen te werken.

In oktober 2022 gaven de autoriteiten van Hong Kong een reeks beleidsverklaringen over cryptocurrencies uit, waarmee de positie van de stad als een wereldwijd financieel centrum werd versterkt. Bovendien heeft Hong Kong in juni officieel zijn crypto-licentieregime voor virtuele activa handelsplatformen ingevoerd, waardoor gelicentieerde beurzen detailhandeldiensten mogen aanbieden.

Jason Chan, partner bij het in Hong Kong gevestigde advocatenkantoor Howse Williams, merkte op dat Hong Kong uitzonderlijk verwelkomend is voor de crypto-industrie en voorspelde dat het een van de eersten zou kunnen zijn die een crypto spot ETF goedkeurt in een ontwikkelde financiële markt.

De vooruitstrevende aanpak van de SFC

Julia Leung, de Chief Executive Officer van Hong Kong’s SFC, verklaarde in november dat de regelgever actief spot crypto ETF’s evalueert. Leung benadrukte de openheid van de regelgever voor voorstellen die innovatieve technologie gebruiken om efficiëntie en klantenervaring te verbeteren.

Momenteel heeft Hong Kong verschillende op futures gebaseerde crypto ETF’s genoteerd, waaronder de Samsung Bitcoin Futures Active ETF, CSOP Bitcoin Futures ETF, en CSOP Ether Futures ETF.

Samengevat weerspiegelt de stap van Hong Kong om spot crypto ETF’s te omarmen haar toewijding aan het bevorderen van een crypto-vriendelijke omgeving. De duidelijkheid van de regelgeving die de SFC en de Hong Kong Monetary Authority bieden, zet het toneel voor mogelijke groei in de crypto-investeringsindustrie van de regio.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!