Doneer Bitcoin (BTC) om burger van El Salvador te worden

Het Congres van El Salvador heeft een migratiewet aangenomen die versneld staatsburgerschap verleent aan buitenlandse investeerders die Bitcoin (BTC) -donaties doen aan ontwikkelingsprogramma’s van de overheid. De hervorming wordt gesteund door de partij van president Nayib Bukele.

Bitcoin-donaties voor burgerschap

De wet benadrukt het ‘vitale belang’ van de ontwikkelingsprojecten van president Bukele en trekt ‘altruïstische buitenlanders’ aan die graag de economische, sociale en culturele groei van El Salvador willen ondersteunen door middel van Bitcoin-bijdragen. De wetgevende macht keurde de hervorming echter goed zonder een minimale donatievereiste te specificeren.

Deze ongekende aanpak stelt in aanmerking komende buitenlandse investeerders in staat het standaard naturalisatieproces te omzeilen, dat vijf jaar permanent verblijf vereist voor niet-Spaanssprekenden of twee jaar voor degenen die getrouwd zijn met Salvadoraanse staatsburgers.

Het wisselende succes van BTC

De acceptatie door El Salvador van Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft met uitdagingen te maken gehad, waaronder een trage implementatie en beperkt gebruik. Hoewel sommige buitenlandse Bitcoin-promotoren naar het land zijn verhuisd, blijft de bredere impact op de economie onzeker.

Het streven van president Bukele naar een agenda voor digitale valuta komt te midden van pogingen om een ​​nieuw financieringsprogramma bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) veilig te stellen. Het IMF heeft echter zijn zorgen geuit over de risico’s die verbonden zijn aan de omarming van Bitcoin door El Salvador, wat de onderhandelingen over financiële steun bemoeilijkt.

Bukele gaat voor herverkiezing

Bukele is momenteel ook bezig met zijn mogelijke herverkiezing, ondanks mogelijke constitutionele beperkingen die opeenvolgende ambtstermijnen verbieden. In 2021 oordeelde de door het Congres benoemde hoogste rechtbank van El Salvador ten gunste van Bukele’s geschiktheid voor herverkiezing, wat internationale veroordeling opriep, ook van de kant van de Verenigde Staten.

De aanneming van de wet valt dan ook samen met de poging tot herverkiezing van president Bukele tijdens de komende verkiezingen van 4 februari. We zijn benieuwd of het volk zich achter de visie van haar president schaart, of dat het besluit een andere richting op te willen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!