US Dollar Index daling naar 4-month-low is bullish voor BTC

Bitcoin (BTC) kan genieten van een bekende rugwind in de komende weken en zelfs daarna, als nieuwe macrokrachten blijven spelen. In een bericht op X op 14 december keek de populaire handelaar Crypto Ed, oprichter van de handelsgroep CryptoTA, naar meermaandelijkse dieptepunten in de sterkte van de Amerikaanse dollar.

Crypto_ED_NL / X

In het verleden vertoonden Bitcoin en de sterkte van de dollar een omgekeerde correlatie. Hoewel dit de laatste tijd is afgenomen, worden wijzigingen in het Amerikaanse macrobeleid nu algemeen gezien als een stimulans voor Bitcoin, maar als druk op de dollar in de toekomst.

Macro-gegevens-prints van de week laten zien, gecombineerd met bemoedigende signalen van de Federal Reserve, analisten wijzen op verdere opwaartse beweging van de crypto-markt in 2024. Dit komt door de dalende inflatie die mogelijk de Fed in staat stelt om een “omslag” te maken in renteverhogingen, waardoor de liquiditeit toeneemt ten gunste van risico-activa.

Een activum dat niet zal genieten van de gevolgen van de verandering is de dollar, die deze week aanzienlijk is gedaald toen macrocijfers de impact van monetaire verkrapping op de inflatie lieten zien. De U.S. Dollar Index (DXY) is meer dan 2% gedaald sinds het begin van de week, momenteel onder $102 – het laagste niveau sinds medio augustus.

Commentaar gevend, sloot Crypto Ed zich aan bij degenen die optimistisch zijn over Bitcoin terwijl hij verdere neerwaartse druk op de DXY voorspelde. Hij zei het volgende:

“Lange termijn perspectief voor DXY wat BTC zal helpen om naar nieuwe all-time highs te teleporteren,” schreef hij, verwijzend naar nieuwe all-time highs voor BTC/USD.

“DXY naar $92.”

Over het onderwerp liquiditeit betoogde econoom Lyn Alden desalniettemin dat de omstandigheden nog niet ideaal waren om een brede wederopleving van risico-activa te ondersteunen. Zij vertelde het onderstaande:

“De wereldwijde liquiditeitsindicatoren begonnen een beetje te stagneren na hun recente stijging, en de reverse repo’s zijn in de eerste helft van december niet afgenomen, maar de dovish Fed van vandaag en de daling van de DXY hebben mogelijk een beetje meer liquiditeit op gang gebracht.”

Dagen later merkte Alden desondanks een “tamelijk opmerkelijke herprijzing” op door markten te kijken naar hoe de Fed de rentetarieven in 2024 zou kunnen verlagen. Gegevens van de Fed zelf tonen aan dat de balans van de Fed in december voor het eerst sinds augustus is toegenomen – met ongeveer $2 miljard.

BTC/USD handelde ondertussen op $42.700 op het moment van schrijven op 15 december, relatief stabiel na kortstondige volatiliteit de dag ervoor.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!