VS wil Binance onder sterk toezicht plaatsen, aldus ex SEC-functionaris

Een voormalig hooggeplaatste functionaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gezegd dat Binance nu onder streng toezicht staat na het schikkingsakkoord met de Amerikaanse overheid.

Vorige maand stemde ’s werelds grootste crypto-exchange ermee in meer dan $4 miljard aan boetes te betalen en toe te geven dat het de Amerikaanse wetten heeft overtreden door betrokken te zijn bij witwassen, het schenden van sancties en het exploiteren van een niet-geregistreerd geldovermakingsbedrijf.

Binance stemde er ook mee in dat er een onafhankelijke monitor wordt aangesteld om haar naleving van de schikkingsvoorwaarden te beoordelen en daarover te rapporteren. Met verwijzing naar recent vrijgegeven documenten van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) zei de voormalige chef van het Bureau Internet Enforcement van de SEC, John Reed Stark, dat het mandaat van de monitor zo breed en allesomvattend is dat er een document van 13 pagina’s nodig is om een overzicht te geven van de verplichtingen van Binance. Hierin staat het volgende beschreven:

“Binance moet de toegang van de monitor tot de bedrijven, documenten en middelen vergemakkelijken en de monitor toegang verschaffen tot alle informatie, documenten, gegevens, faciliteiten en werknemers zoals redelijkerwijs door de monitor wordt gevraagd. Binance moet ook zijn best doen om de monitor toegang te verschaffen tot de bedrijven, voormalige werknemers, agenten, tussenpersonen, adviseurs, vertegenwoordigers, distributeurs, licentiehouders, aannemers, leveranciers en joint venture-partners.

De monitor kan er zelfs voor kiezen Binance NIET op de hoogte te stellen van zijn bevindingen onder bepaalde omstandigheden. Sterker nog, in sommige situaties moet de monitor mogelijke misstanden onmiddellijk aan de overheid melden en niet aan Binance.”

Stark zei dat de overheid nu uitgebreid, krachtig en intensief toezicht houdt op Binance met een toezicht dat nog nooit eerder is gezien bij wereldwijde financiële bedrijven.

“De reikwijdte en omvang van het DOJ-toezicht, samen met het toezicht dat is opgelegd door het U.S. Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) en de gerelateerde nalevingsverplichtingen van Binance, mogen niet worden onderschat – feitelijk is dit soort DOJ/FinCEN-toezicht op een wereldwijd financieel bedrijf simpelweg ongekend.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!