Amerikaanse financiële gigant gaat de crypto-industrie verlaten

SoFi Technologies, een veelzijdige aanbieder van financiële diensten, heeft onlangs een opmerkelijke koerswijziging aangekondigd door zich terug te trekken uit de cryptocurrency-sector. In het licht van de toenemende waarde van tokens en de toegenomen regelgeving heeft het in San Francisco gevestigde bedrijf besloten om de rekeningen van zijn cryptoklanten in de komende weken te sluiten.

Deze strategische beslissing vertegenwoordigt een cruciale verschuiving voor SoFi, dat voorheen actief was in zowel de traditionele financiële diensten als de opkomende digitale activa sector. SoFi had zich uitgebreid in de wereld van crypto om een breed scala aan financiële diensten aan te bieden, maar de recente marktomstandigheden en regelgevende ontwikkelingen hebben het bedrijf doen besluiten om zich te concentreren op andere aspecten van zijn bedrijfsmodel.

Toezicht en strategische omwenteling

SoFi’s besluit om de crypto-industrie te verlaten wordt voornamelijk toegeschreven aan de groeiende aandacht van bankregulatoren voor deze sector. De Federal Reserve, de Federal Deposit Insurance Corp. en het Office of the Comptroller of the Currency hebben hun bezorgdheid geuit over de volatiele aard van digitale activa.

In januari hebben toezichthouders de aanvraag van een crypto-bedrijf om toe te treden tot de Federal Reserve afgewezen, wat de strategische heroriëntatie van SoFi weerspiegelt.

Deze zet is een reactie op nalevingsvereisten verbonden aan de bankvergunning die SoFi in januari 2022 heeft ontvangen. De vergunning schreef een tweejarige nalevingsperiode voor met betrekking tot zijn crypto-activiteiten.

Sinds de intrede in de cryptowereld in 2019 stond het bedrijf voor de keuze: de noodzakelijke goedkeuringen van regelgevers verkrijgen voor de digitale activa sector of zich eruit terugtrekken. SoFi’s besluit om zich terug te trekken weerspiegelt de uitdagende regelgevende omgeving waarmee financiële instellingen in de crypto-industrie worden geconfronteerd.

SoFi’s cryptoreis en toekomstplannen

Oorspronkelijk gestart als een bedrijf voor het herfinancieren van studieleningen twaalf jaar geleden, evolueerde SoFi tot een veelzijdige financiële krachtpatser, met betrokkenheid bij evenementen zoals Bitcoin Miami en een actieve aanwezigheid op de cryptomarkt.

Desondanks vormden cryptoactiviteiten een niet-significant deel van SoFi’s bedrijfsvoering, met makelaarsgerelateerde kosten, waaronder crypto, die ongeveer $6 miljoen bedroegen in de drie maanden eindigend op 30 september.

De digitale activa van SoFi bedroegen $139,4 miljoen per 30 september, te midden van een verwachte jaarlijkse omzet van $2 miljard. De terugtrekking van het bedrijf uit de cryptowereld omvat de overdracht van klanten naar Blockchain.com voor hun digitale activa behoeften.

Vanaf 19 december zullen eventuele resterende cryptobalansen op SoFi-rekeningen worden geliquideerd als ze niet worden overgebracht naar Blockchain.com. Blockchain.com, een pionier in de cryptowereld sinds 2011, exploiteert een populaire cryptobeurs en wallet-service.

Met 87 miljoen gecreëerde wallets en betrokkenheid bij een derde van de transacties op het Bitcoin-netwerk, heeft Blockchain.com onlangs, ondanks uitdagingen zoals blootstelling aan het instorten van het Three Arrows Capital hedgefonds en personeelsontslagen, $110 miljoen veiliggesteld in een financieringsronde, geleid door Kingsway Capital.

De terugtrekking van SoFi uit de cryptomarkt markeert een opmerkelijke verschuiving in de benadering van de financiële industrie ten opzichte van digitale activa. Geconfronteerd met regelgevende uitdagingen en de behoefte om zich te concentreren op kernbankactiviteiten, onderstreept deze beslissing de complexiteiten en risico’s die gepaard gaan met opereren in de volatiele cryptomarkt.

Voor SoFi betekent deze terugtrekking het einde van zijn directe betrokkenheid bij cryptocurrency-handel en investeringen, waarmee het bedrijf zijn activiteiten meer richt op traditionele bankpraktijken.

Hoewel SoFi zijn leden volgend jaar blijft doorverwijzen naar andere cryptopartners, markeert het einde van SoFi’s eigen reis in de cryptowereld een reflectie van de bredere onzekerheden en regelgevende hindernissen die de wereld van digitale financiën blijven vormgeven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!