SEC heeft niks geleerd van rechtszaak tegen Ripple, aldus expert

Beroemde analist Hassan Tyler bekritiseert de reguleringsaanpak van SEC-voorzitter Gary Gensler en zei dat de baas van de commissie niets heeft geleerd van de nederlaag tegen XRP. Tyler’s opmerking werd ook gisteren belicht door CryptoLaw, een Amerikaans platform voor juridisch en regelgevend nieuws.

De analist merkte op dat ondanks de grote nederlaag van de SEC in de zaak tegen Ripple, Gensler weigert de wet te volgen met betrekking tot crypto-regulering. Het is vermeldenswaard dat de zaak van Ripple werd aangespannen door voormalig voorzitter Jay Clayton op zijn laatste dag op kantoor, op 22 december 2020. De SEC beweerde dat Ripple $1,3 miljard ophaalde door XRP aan investeerders te verkopen als een niet-geregistreerd effect.

Met de benoeming van Gensler tot voorzitter van de instituut het volgende jaar, nam hij een handhavingsgerichte aanpak ten aanzien van de regulering van crypto’s. Dit leidde ertoe dat hij tokens anders dan Bitcoin bestempelde als effecten.

Interessant genoeg kreeg Gensler’s bewering over altcoins een flinke klap in juli, nadat de United States District Court for the Southern District of New York (SDNY) oordeelde dat XRP op zichzelf geen beleggingscontract is. De rechtbank oordeelde ook dat de meeste XRP-verkopen van Ripple, inclusief programmatransacties, niet in strijd waren met de wet, in tegenstelling tot de oorspronkelijke bewering van de SEC.

Op basis van de nederlaag tegen Ripple zou men verwachten dat Gensler en de SEC de wet zouden volgen en crypto’s niet zouden reguleren met handhavingsmaatregelen. Echter, onder leiding van Gensler heeft de SEC vastgehouden aan regulering in de vorm van handhaving. Vorige maand beschuldigde de SEC Kraken Exchange van het schenden van effectenwetten.

In de zaak tegen Kraken vermeldde de SEC 16 cryptocurrencies die het beschouwde als effecten, waaronder ADA, SOL, MATIC, ALGO en NEAR. Volgens Tyler heeft de weigering van de SEC om de wet te volgen echte gevolgen voor markten en investeerders, evenals voor de geloofwaardigheid van de VS als bestemming voor innovatiekapitaal. Tyler zei:

“De opeenstapeling van mislukkingen heeft echte gevolgen voor markten en investeerders, evenals voor de geloofwaardigheid van de VS als bestemming voor innovatiekapitaal.”

De analist beweerde dat als twijfels over de geloofwaardigheid van de SEC niet worden aangepakt, miljoenen Amerikaanse investeerders schade zullen ondervinden. Tegelijkertijd zouden conflicterende functionarissen doorgaan met het kiezen van winnaars en verliezers.

Daarnaast benadrukte Tyler de noodzaak voor de SEC om haar aanpak van de crypto-regulering te veranderen. Volgens Tyler, als de relevante autoriteiten de leiding van de SEC niet veranderen, moet het Congres betrokken raken door een duidelijk kader voor crypto-regulering op te leggen aan de SEC en de verantwoordelijkheden van het agentschap binnen de opkomende markt te benadrukken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!