SEC vraagt publieke input over Hashdex Bitcoin ETF’s

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft de volgende stappen aangekondigd in haar overweging van de voorgestelde ETF (beursgenoteerd fonds) voor spot Bitcoin van Franklin Templeton en Hashdex. De instantie heeft schriftelijke opmerkingen gevraagd over beide voorstellen om de aanvragen op Forms 19b-4 van de aanvragers goed te keuren of af te wijzen.

SEC Form 19b-4 is een openbare bekendmaking die door de SEC Trading and Markets Division is goedgekeurd, los van Form S-1, het prospectus voor aanbieding dat onderhevig is aan goedkeuring van de Corporate Finance Division. De verzoeken van de SEC hebben een open periode van 35 dagen vanaf hun publicatie in het Federal Register voor zowel opmerkingen als reacties op opmerkingen.

De voorgestelde regelwijzigingen – effectief aanvragen – die de handel in de ETF’s zouden toestaan, werden eind september ingediend. De Hashdex ETF zou worden verhandeld op de New York Stock Exchange Arca en die van Franklin Templeton op Cboe BZX. Op 15 november verlengde de SEC haar deadline voor het nemen van beslissingen over de aanvragen.

De vragen behandelen kwesties met betrekking tot mogelijke goedkeuring van de ETF’s. Commentatoren worden uitgenodigd om de gevoeligheid van de fondsen voor manipulatie te beoordelen en of de exchanges die hen zullen hosten van aanzienlijke omvang zijn.

Commentatoren van Franklin Templeton worden bovendien gevraagd om rekening te houden met prijsmanipulatie op de BTC-markt, de surveillance-deelovereenkomst van het bedrijf met Coinbase, die zou helpen bij prijsvinding en inspanningen ter detectie van manipulatie en fraude zou aanvullen, en de correlatie tussen BTC-spot- en futureprijzen.

De voorgestelde fondsstructuur van Hashdex is complexer dan die van Franklin Templeton. De voorgestelde Hashdex Bitcoin ETF zou worden gestructureerd als een futures ETF die spot BTC vasthoudt. In plaats van afhankelijk te zijn van een surveillance-deelovere enkomst met Coinbase, zou Hashdex BTC verwerven van andere exchanges op de CME en uitsluitend op dat mechanisme vertrouwen voor prijsbepaling.

De SEC vroeg zich af of de CME aanzienlijke omvang heeft gezien de fondsstructuur en of voldoende liquiditeit beschikbaar zal zijn. Tot slot worden commentatoren gevraagd naar de berekeningen van sponsor Toroso Investments om de relatie tussen de BTC-prijs op de CME en op ongereguleerde beurzen te bepalen. De sponsor beheert en controleert het fonds.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!