Cristiano Ronaldo, F1 en Mercedes-Benz aangeklaagd in nieuwe groepsvorderingen

Vier recente groepsvorderingen zijn aangespannen tegen spraakmakende organisaties en individuen vanwege het promoten van cryptocurrency-beurzen, waaronder Cristiano Ronaldo, F1 en Mercedes-Benz, volgens gerechtelijke documenten.

De rechtszaken komen minder dan een maand nadat FTX-oprichter Sam Bankman-Fried schuldig werd bevonden aan zeven verschillende fraudegerelateerde aanklachten bij de federale rechtbank van Manhattan en minder dan een week nadat Binance-oprichter Changpeng “CZ” Zhao schuldig pleitte aan het overtreden van talrijke federale wetten, waaronder de Bank Secrecy Act.

Bij drie van de rechtszaken zijn talloze organisaties betrokken die worden beschuldigd van “medeplichtigheid aan en/of actieve deelname aan de massale fraude ter waarde van meerdere miljarden dollars” die door FTX is gepleegd door het bedrijf te adverteren als een veilige en gerenommeerde beurs.

De resterende rechtszaak beweert dat Ronaldo, die samenwerkte met Binance, “namens Binance betrokken was bij massale verzoeken om investeringen in niet-geregistreerde effecten.” De aanklacht tegen Ronaldo luidt als volgt:

“Uit bewijsmateriaal blijkt nu dat de fraude van Binance alleen zulke hoogten kon bereiken door het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten, met de gewillige hulp en hulp van enkele van de rijkste, machtige en erkende organisaties en beroemdheden over de hele wereld – net als beklaagde Ronaldo. Binance’s partnerschap met beroemdheden als Ronaldo was duidelijk bedoeld om de positieve reputatie van specifieke beroemdheden te gebruiken om consumenten ervan te overtuigen dat Binance een veilige plek was om cryptocurrency te kopen en verkopen.”

Zhao, een inwoner van Dubai die onlangs door een federale rechter werd bevolen de VS niet te verlaten, heeft sindsdien zijn functie als CEO van Binance neergelegd. Bovendien moet de cryptobeurs $4,3 miljard aan verbeurdverklaringen betalen en een “volledige exit” maken uit de Amerikaanse markt. Zhao’s veroordeling staat gepland voor eind februari 2024.

Daarnaast wordt Bankman-Fried wordt momenteel vastgehouden in het Metropolitan Detention Center in Brooklyn en kan in het voorjaar opnieuw worden berecht op grond van aanvullende aanklachten, waaronder buitenlandse omkoping. Zijn veroordeling staat gepland voor 28 maart 2024.

Zhao riskeert een maximale gevangenisstraf van tien jaar, terwijl Bankman-Fried tientallen jaren in de gevangenis kan doorbrengen. We houden jullie uiteraard hierover op de hoogte.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!