Kazachstan lanceert officieel de digitale tenge

De voorzitter van de Nationale Betalingsmaatschappij (NPC) van Kazachstan, Binur Zhalenov, heeft de eerste transactie gedaan met de nieuwe digitale valuta van de centrale bank van het land, de digitale tenge. Tijdens zijn toespraak op het XI Congres van Financiën in Almaty op 15 november betaalde hij met een debetkaart gekoppeld aan de CBDC-rekening, volgens lokale bron, Kapital.kz.

Zhalenov onthulde vandaag de officiële lancering van de digitale tenge op de retailmarkt van Kazachstan en beloofde de “massale ontwikkeling van het platform” in 2024. Volgens de functionaris werkte Kazachstan samen met Visa en Mastercard, evenals lokale banken, om de CBDC te integreren in plastic kaarten:

“Het stelt je in staat om overal ter wereld met een digitale tenge te betalen, met behulp van Apple Pay, Samsung Pay en andere gadgets.”

Zhalenov benadrukte ook het programmeerbare potentieel van de digitale tenge, die gebruikt kan worden in smart contracts, innovatieve financiële diensten en transacties met digitale activa. In 2024, zo zei hij, zal de ontwikkeling van de CBDC zich richten op offline betalingen, en tegen 2025 verwacht de NPC de digitale tenge te kunnen gebruiken in grensoverschrijdende handel.

De ontwikkeling van de digitale tenge begon in februari 2023, met een oorspronkelijke lanceerdeadline vastgesteld voor 2025. De NPC zelf werd opgericht in september om de ontwikkeling en implementatie van de CBDC te leiden.

Parallel aan de snelle uitrol van de CBDC hebben de Kazachse autoriteiten hun toezicht op de cryptomarkt aangescherpt. In september merkte de lokale media problemen op bij het toegang krijgen tot Coinbase, Kraken en andere belangrijke internationale crypto-exchanges zonder lokale vergunning. In oktober ondertekenden lokale crypto-mijnexploitanten een open brief aan president Kassym-Jomart Tokayev, waarin ze vroegen om de nieuw ingevoerde belastingtarieven op mijnactiviteiten te verlagen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!