Rusland en VAE creëren digitaal roebel-betalingssysteem

De Bank of Russia heeft aangekondigd dat het een gezamenlijk betalingssysteem met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zal creëren met behulp van de digitale roebel. De eerste vicegouverneur van de Bank of Russia, Olga Skorobogatova, verklaarde dat het systeem zowel particulieren als bedrijven zou bedienen en schatte dat de ontwikkeling ervan een jaar zou duren.

Rusland ontwikkelt een ‘snelle betalingen’-systeem met de VAE

Rusland zet de eerste stappen om zijn centrale bank digitale valuta (CBDC), de digitale roebel, te internationaliseren. De Bank of Russia heeft onlangs aangekondigd dat het zal samenwerken met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om een op de digitale roebel gebaseerd snel betalingssysteem te ontwikkelen. De aankondiging werd gedaan door de eerste vicegouverneur Olga Skorobogatova op Finopolis, een forum georganiseerd door de bank met leiders uit de IT-industrie om het gebruik van digitale technologie in de financiële sector te bespreken. Skorobogatova verklaarde:

“We zullen het snelle betalingssysteem en de CBDC uitwerken omdat de collega’s klaar zijn met de digitale roebel en wij ook klaar zijn.”

Bovendien schatte Skorobogatova dat de ontwikkeling van het betalingsplatform, dat bedoeld is om zowel particulieren als bedrijven te bedienen, binnen een jaar zou kunnen worden voltooid na het oplossen van het probleem van het identificeren van gebruikers op het systeem.

De aankondiging toont vertrouwen in de mogelijkheden van de digitale roebel, zelfs terwijl deze nog steeds wordt getest in een beperkte pilot die in augustus is gestart met de deelname van 13 particuliere banken. Tijdens Finopolis legde Elvira Nabiullina, hoofd van de Bank of Russia, uit dat de pilot volgens plan verliep en herhaalde dat deze het komende jaar zou worden uitgebreid om nieuwe deelnemers en gebruiksscenario’s op te nemen.

“De centrale bank is technologisch klaar voor internationale operaties met de digitale roebel, maar veel hangt af van partners”, concludeerde Nabiullina.

“Russische roulette spelen”

De aankondiging van de ontwikkeling van dit gezamenlijke betalingssysteem komt op een moment dat het Westen de VAE onder druk zet om de export naar Rusland stop te zetten te midden van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Desondanks heeft de VAE geweigerd toe te geven aan deze druk en zich alleen gehouden aan sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Naties (VN).

Niettemin beïnvloeden unilaterale sancties nu al de transactiemogelijkheden van particulieren en bedrijven die handel drijven met Rusland via traditionele financiële kanalen beheerd door westerse entiteiten. In maart verklaarde James O’Brien, hoofd van het Amerikaanse kantoor voor sanctiecoördinatie, dat deze entiteiten “Russische roulette spelen”.

De Russische overheid overwoog vorig jaar al de digitale roebel te gebruiken voor internationale betalingen, toen Anatoly Aksakov, hoofd van het comité financiële markten bij de Staatsdoema, verklaarde dat het gebruik van CBDC’s voor afwikkelingen invloed zou hebben op de controle van de VS over het wereldwijde financiële systeem. Meer recentelijk heeft de Bank of Russia zelfs de processen van een multinationaal CBDC-gebaseerd afwikkelingssysteem in kaart gebracht.

De VAE is Ruslands grootste handelspartner in de Golfregio, met een handelsrelatie die in 2022 $9 miljard bereikte.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!