FTX zoekt mogelijkheden om $744 miljoen aan assets te verkopen

Volgens gerechtelijke documenten van afgelopen vrijdag heeft de failliete crypto-exchange FTX een aanvraag ingediend om aanzienlijke vertrouwensfondsen ter waarde van $744 miljoen te verkopen. Uit de indiening blijkt dat sommige van deze activa worden geleverd door de crypto-assetmanager Grayscale en de bewaarder Bitwise.

De beoordeelde activa bestaan uit $691 miljoen verdeeld over vijf Grayscale Trusts en een extra $53 miljoen beheerd door Bitwise. Het doel van het verkopen van deze “vertrouwensactiva” is om schuldeisers te helpen zich voor te bereiden op uitkeringen aan toekomstige schuldeisers en FTX flexibiliteit te bieden bij de verkoop van de activa op de meest gunstige momenten.

Het gerechtelijke document zal het proces stroomlijnen door de noodzaak van afzonderlijke aanvragen voor elke aanbieding te voorkomen, de kosten te verminderen en de verkoop te vergemakkelijken, en verklaart:

“De schuldenaars zijn van mening dat het proactief beperken van prijsschommelingen de waarde van de Vertrouwensactiva het best zal behouden, waardoor de hoogste opbrengst aan schuldeisers wordt geboden en de eerlijke verdeling van de fondsen wordt bevorderd in het kader van het herstructureringsplan van de schuldenaars.”

FTX-schuldenaars hebben verzocht om de verkoop van vertrouwensactiva en zoeken goedkeuring van een beleggingsadviseur. Ze hebben ook voorgesteld om een prijscommissie op te nemen die de belangen van belanghebbenden vertegenwoordigt als onderdeel van het verkoopproces.

Dit nieuwste verzoek van FTX-schuldenaars komt nadat de rechtbank eerder de liquidatie van ongeveer $3,4 miljard aan crypto-activa heeft goedgekeurd. De rechtbank had opgedragen om deze activa in stappen van $50 miljoen en $100 miljoen te verkopen om eventuele dalingen in de marktverkoop te voorkomen.

Vorige week heeft een Amerikaanse rechtbank Sam Bankman-Fried, de in diskrediet geraakte oprichter van FTX, schuldig bevonden aan het oplichten van crediteuren en klanten. Er is een tijdelijke strafdatum vastgesteld voor 28 maart 2024, en juridische experts suggereren de mogelijkheid van een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar, met een maximale mogelijke straf van maximaal 115 jaar.

Echter, juridische experts verwachten dat vanwege samenwerkingen CEO Caroline Ellison van Alameda Research, medeoprichter Gary Wang van FTX en Chief Engineering Officer Nishad Singh van FTX mogelijk minimale of geen gevangenisstraffen zullen krijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!