Solana liquidatie van FTX heeft minimale impact, aldus analist

Cryptotrader en analist MartyParty plaatste onlangs een tweet waarin hij de mogelijke impact onderzocht van het verwachte dumpen van SOL door FTX op gecentraliseerde exchanges. Op 13 september kondigde rechter John Dorsey aan dat de failliete crypto-exchange FTX nu goedkeuring heeft gekregen om $3,4 miljard aan SOL, ETH, BTC en andere digitale activa te verkopen bij de Amerikaanse faillissementsrechtbank voor het district Delaware.

Volgens een rechtbankdocument dat op maandag opdook, heeft FTX $1,16 miljard aan SOL, $560 miljoen aan bitcoin (BTC), $192 miljoen aan ether (ETH) en $137 miljoen aan aptos (APT). De SOL-posities van FTX vertegenwoordigen meer dan een derde van de totale liquide cryptocurrency-portefeuille van het bedrijf, die gewaardeerd wordt op $3,4 miljard.

Hoewel de verwachte verkoop van FTX-activa het onderwerp is geworden van angstzaaierij op sociale media, beweren sommige prominente stemmen dat het expliciet verduidelijken dat een verkoop van SOL in ieder geval een aanzienlijke dip zou moeten veroorzaken.

Twittergebruiker MartyParty wees erop dat een wallet in handen van zusterbedrijf Alameda van FTX de rechten heeft op 26.740.743 ingezette SOL, die niet ontgrendeld kunnen worden vóór 2025. Bovendien zal de FTX-liquidatie alleen de verkoop van de walletsleutels omvatten, niet de inhoud van de wallet.

MartyParty benadrukte dat, afgezien van de eerder genoemde ingezette tokens, FTX en zijn zusterbedrijf Alameda slechts in totaal 7 miljoen SOL en WSOL bezitten, die al zijn toegezegd voor pre-sale aan de Solana Foundation. Daarom is er, zoals de handelaar opmerkte, “geen Solana meer om te verkopen.”

Bovendien legde MartyParty uit dat het gemiddelde 24-uurs handelsvolume van Solana, dat varieert van 350 miljoen tot 450 miljoen, ruimschoots in staat is om de FTX-liquidatie op te vangen. Ter vergelijking, zelfs als FTX hun volledige SOL-positie uit hun wallet zou liquideren tegen de huidige marktprijs, zou dit slechts $128,6 miljoen bedragen. Bovendien is het wekelijkse verkooplimiet zelfs als alle tokens worden ontgrendeld, beperkt tot $100 miljoen. Dit betekent dat zelfs bij de maximale verkoopcapaciteit gedurende een week, uitgaande van een prijs van $18 per SOL, het $2,5 miljard aan totaal volume zou vergen. Hij concludeerde het volgende:

“Geen enkel liquidatie-evenement heeft ooit een crypto geraakt. Het is gewoon een verhaal om je te laten verkopen. Exchanges hebben honger naar voorraad en zullen het opslokken en later aan je terug verkopen voor 2x de prijs.”

Crypto-expert Michael van de Poppe was het eens met het argument van MartyParty. Zijn cijfers verschilden echter enigszins, inclusief het maximale wekelijkse verkooplimiet van FTX, dat volgens Poppe $200 miljoen aan activa bedraagt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!