Het Verenigd Koninkrijk gaat buitenlandse stablecoins toestaan

Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe regelgeving invoeren waardoor gemachtigde financiële instellingen kunnen samenwerken met buitenlandse stablecoins die gedekt zijn door fiat-valuta, vooral diegene die worden gebruikt voor betalingen.

Dit nieuwe regelgevingskader zal toezicht houden op door de Bank of England, de Financial Conduct Authority (FCA) en de Payment Systems Regulator (PSR), met als belangrijkste doel het minimaliseren van mogelijke risico’s en het waarborgen van de bescherming van consumenten.

VK staat FCA-geautoriseerde bedrijven toe om samen te werken met buitenlandse stablecoins

Volgens de voorgestelde regelgeving voor stablecoins in het Verenigd Koninkrijk, zal het VK nieuwe voorschriften invoeren om geautoriseerde financiële instellingen in staat te stellen samen te werken met buitenlandse stablecoins die gedekt zijn door fiat-valuta. Deze nieuwe regelgeving zal zich vooral richten op stablecoins die worden gebruikt voor betalingen.

De voorschriften zullen zich toespitsen op twee belangrijke gebieden. Ten eerste zullen ze het gebruik van stablecoins gekoppeld aan fiat-valuta in betalingsprocessen reguleren. Ten tweede zullen ze de uitgifte en bewaring van stablecoins gekoppeld aan fiat-valuta reguleren, ongeacht of deze in het VK worden uitgegeven of vanuit het VK, en ongeacht het beoogde doel ervan.

Volgens de update van de FCA onderzoekt de overheid opties om buitenlandse stablecoins toe te staan voor betalingen voor goederen en diensten in het VK. Om dit op een veilige manier te doen, overwegen ze een benadering waarbij de betalingsfacilitator, gemachtigd door de FCA, ervoor zal zorgen dat buitenlandse stablecoins voldoen aan de FCA-normen voor gebruik in betalingsprocessen in het VK.

Bovendien zullen betalingsdiensten met betrekking tot stablecoins gekoppeld aan fiat-valuta worden gereguleerd door wijzigingen in de PSR 2017, met name gericht op geautoriseerde of geregistreerde betalingsinstellingen. Als gevolg daarvan zullen bedrijven die activiteiten ontplooien met betrekking tot de uitgifte en bewaring van stablecoins gekoppeld aan fiat-valuta die in het VK worden uitgegeven, onderworpen zijn aan de voorschriften en richtlijnen van de FCA.

FCA onthult verdere voorschriften voor Britse stablecoins

De FCA is ook van plan de uitgifte en bewaring van stablecoins gekoppeld aan fiat-valuta die in het VK zijn uitgegeven te reguleren voor gebruik in Britse betalingssystemen. Stablecoins die worden gebruikt op cryptocurrency-beurzen zullen echter pas worden gedekt in fase 2 van de regelgeving voor crypto-activa. Andere soorten stablecoins, niet gekoppeld aan fiat-valuta, zullen nog steeds worden toegestaan in betalingen, maar z zullen niet worden gereguleerd. Er wordt ook nagedacht over openbaarmakingsregels om consumenten te informeren over niet-gereguleerde crypto-activa die in betalingen worden gebruikt.

Bovendien vermeldt de regelgeving voor stablecoins in het VK ook plannen om de voorschriften uit te breiden om de uitgifte en bewaring van stablecoins gekoppeld aan fiat-valuta die zijn uitgegeven in het VK te dekken onder de Right of Abode (RAO). Als zodanig zal de bewaring van stablecoins gekoppeld aan fiat-valuta en beveiligingstokens worden gereguleerd als een nieuwe activiteit onder de RAO, met plannen om deze uit te breiden om meer crypto-activa te dekken in fase 2.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!