VK keurt wetgeving toe om Bitcoin in beslag te nemen bij criminele activeiten

Het Verenigd Koninkrijk heeft een monumentale stap gezet omtrent het reguleren van cryptocurrencies met de goedkeuring van een wetsvoorstel dat is ontworpen om autoriteiten in staat te stellen digitale valuta, waaronder Bitcoin (BTC), die bij criminele activiteiten worden gebruikt, in beslag te nemen en te immobiliseren.

De wet op economische criminaliteit en bedrijfstransparantie heeft met succes het parlementaire proces doorlopen, met de verwachting dat hij op 26 oktober koninklijke instemming zal krijgen, waarmee alle noodzakelijke wetgevingsfasen in beide kamers van het parlement zijn voltooid.

Criminaliteit aanpakken

Het wetsvoorstel, dat in september 2022 werd geïntroduceerd, stelt een robuust juridisch kader vast dat gericht is op het intensiveren van het harde optreden tegen het gebruik van cryptocurrencies in criminele ondernemingen zoals cybercriminaliteit, fraude en drugshandel.

Met name een van de bepalingen van het wetsvoorstel geeft autoriteiten de bevoegdheid om crypto-activa die verband houden met criminele activiteiten terug te vorderen zonder dat een veroordeling nodig is.

Dit is een cruciaal kenmerk, omdat het scenario’s aanpakt waarin individuen hun veroordeling kunnen ontlopen door op afstand aanwezig te blijven. Bovendien pakt de wetgeving het gebruik van digitale activa aan bij activiteiten die verband houden met terrorisme en andere gerelateerde illegale doeleinden.

Deze wetgevende ontwikkeling is in lijn met de bredere strategie van de Britse regering om de crypto-ruimte op assertieve wijze te reguleren, waarbij de nadruk ligt op het inperken van het illegale gebruik van digitale activa.

Deze aanpak maakt deel uit van het alomvattende plan voor economische criminaliteit van de regering, dat is opgesteld voor de periode 2023-2026.

Eerder in maart spraken Britse wetgevers hun ambitie uit om de Economic Crime and Corporate Transparency Bill tegen het einde van het vierde kwartaal van 2023 in te voeren, samen met de implementatie van de Travel Rule van de Financial Action Task Force.

VK steeds meer ‘crypto-ready’

Terwijl Groot-Brittannië zijn greep op crypto-gerelateerde criminele activiteiten verstevigt, positioneert het zichzelf tegelijkertijd als een dominante speler in de mondiale cryptocurrency-economie.

Een rapport uit oktober 2023 van Chainalysis, een blockchain-analysebedrijf, plaatst Groot-Brittannië aan de top in termen van ruw transactievolume op het gebied van cryptocurrency in Centraal-, Noord- en West-Europa.

Bovendien werd Londen in een rapport uit februari 2023 van het crypto-belastingplatform Recap gekroond tot ‘s werelds meest crypto-ready stad voor zaken, en overtrof andere grote knooppunten zoals Dubai en New York.

Nieuwe wetgeving niet zonder controverses

Ondanks deze lofbetuigingen is de proactieve houding van Verenigd Koninkrijk bij het reguleren van de crypto-ruimte niet zonder controverses.

Critici stellen dat de bedoelingen achter de Wet op Economische Misdaad en Bedrijfstransparantie weliswaar geldig zijn, maar dat de uitvoering en de brede bevoegdheden die deze wet aan de autoriteiten verleent potentieel een inbreuk kunnen vormen op de individuele vrijheden en de privacy. Met name de mogelijkheid om zonder veroordeling tegoeden in beslag te nemen en te bevriezen, doet zorgen rijzen over een eerlijk proces en de bescherming van individuele rechten.

De Britse stap om de Economic Crime and Corporate Transparency Bill aan te nemen is een belangrijke stap in de strijd tegen cryptogerelateerde misdaden.

Hoewel het de toewijding van Groot-Brittannië laat zien om een veiliger en meer gereguleerde crypto-ruimte te creëren, benadrukt het ook het delicate evenwicht dat moet worden gehandhaafd tussen regulering, individuele vrijheden en de innovatieve geest van de cryptocurrency-wereld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!