Chainalysis: Stablecoin-markt ontloopt Amerikaanse-regulering

De Amerikaanse overheid verliest mogelijk toezicht op de markt voor stablecoins, volgens een nieuw rapport van het blockchain-onderzoeksbedrijf Chainalysis. Chainalysis verklaarde in haar meest recente cryptocurrency-rapport voor Noord-Amerika, uitgebracht op 23 oktober, dat stablecoin-activiteit steeds vaker plaatsvindt via entiteiten die niet gelicenseerd zijn in de Verenigde Staten.

Volgens de bevindingen van Chainalysis zijn de meeste stablecoin-inflows naar de 50 grootste cryptocurrency-diensten verschoven van Amerikaanse diensten met licentie naar niet-Amerikaanse diensten sinds de lente van 2023. Tegen juni 2023 ging ongeveer 55% van de stablecoin-inflows naar de top 50 diensten naar niet-Amerikaanse exchanges zonder licentie, aldus het rapport.

Het onderzoek suggereerde dat de Amerikaanse overheid steeds meer haar vermogen verliest om toezicht te houden op de stablecoin-markt, terwijl Amerikaanse consumenten kansen missen om betrokken te raken bij gereguleerde stablecoins. Chainalysis meldde het volgende:

“Ondanks dat Amerikaanse entiteiten oorspronkelijk hebben geholpen bij het legitimeren en initiëren van de stablecoin-markt, zijn meer crypto-gebruikers stablecoin-gerelateerde activiteiten gaan ondernemen met handelsplatforms en uitgevers die in het buitenland zijn gevestigd.”

Het bedrijf merkte op dat Amerikaanse wetgevers nog steeds geen stablecoin-regelgeving hebben aangenomen, aangezien het Congres nog steeds wetten in overweging neemt zoals de Clarity for Payment Stablecoins Act en de Responsible Financial Innovation Act.

Ondanks een afname in gelicenseerde stablecoin-activiteit in de Verenigde Staten is Noord-Amerika opgekomen als de grootste cryptocurrency-markt, met een geschatte $1,2 biljoen ontvangen tussen juli 2022 en juni 2023. Het gebied was goed voor 24,4% van het wereldwijde transactievolume tijdens die periode en versloeg daarmee de regio’s van Centraal, Noordelijk en Westelijk Europa, die naar schatting $1 biljoen ontvingen, volgens Chainalysis.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!