Thailand stelt distributie van $15 miljard aan digitale valuta uit

Het ambitieuze plan van Thailand om digitale valuta ter waarde van ongeveer 15 miljard dollar te verdelen onder zijn burgers, heeft een tegenslag te verduren gekregen, zoals plaatselijke media berichtten, omdat vice-minister van Financiën Julapun Amornvivat aankondigde dat de lancering van het programma wordt uitgesteld. Het initiatief had tot doel om elke Thaise burger boven de 16 jaar 10.000 baht (ongeveer $280) te verstrekken, met als doel de economie van het land nieuw leven in te blazen.

De Thaise regering heeft de lanceerdatum van het plan voor de distributie van digitale valuta verschoven naar het eerste kwartaal van 2024. De vertraging werd toegeschreven aan de behoefte aan extra tijd voor de ontwikkeling van een veilig systeem, om de bescherming van zowel de fondsen als de gebruikersgegevens te waarborgen.

Eerder had de Thaise premier, Srettha Thavisin, die ook banden heeft met de crypto-sector, dit programma gezien als een manier om de consumentenbestedingen te stimuleren en daarmee de economie te bevorderen, met als ambitieus doel om een economische groei van 5% in het komende jaar te bereiken. Het plan werd verwacht te worden gefinancierd, althans gedeeltelijk, door een verhoogde belastinginkomsten gegenereerd door verbeterde economische activiteit.

Sommige deskundigen beweren dat de regering de distributie moet richten op degenen die echt hulp nodig hebben, waarbij ze de uitgifte van “e-wallets” aan specifieke groepen voorstellen. Ze stellen ook voor dat het programma moet worden verfijnd om degenen uit te sluiten die financieel zelfvoorzienend zijn.

Aan de andere kant van het debat heeft voormalig Thaise senator Rosana Rositrakul bezorgdheid geuit over de mogelijke nadelige gevolgen van de distributie van digitale valuta voor de economie en heeft ze opgeroepen tot een zorgvuldige beoordeling door de Nationale Rekenkamer van Thailand.

De vertraging in het programma weerspiegelt een groeiend debat binnen het land over de toewijzing van fondsen en de potentiële risico’s die gepaard gaan met zo’n grootschalig initiatief in een tijd waarin Thailand kampt met publieke schulden en economische uitdagingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!