CBDC van Thailand naar de testfase, aldus centrale bank

Zojuist is bekend geworden dat de Central Bank of Thailand (BOT) van plan is om tegen eind 2022 of medio 2023 de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te testen. De BOT merkte op de centrale banken over de hele wereld gericht zijn op het werken aan de ontwikkeling van een Retail CBDC. Daarnaast is de BOT van mening dat dergelijke CBDC’s de basis kunnen vormen van het toekomstige financiële- en het bankensysteem.

De BOT moet echter nog het plan uitbrengen om de CBDC voor de detailhandel vrij te geven. Ook werd vermeld dat de testfase deel uitmaakte van een onderzoek die hen zal helpen om de geschiktheid ervan te evalueren. Het gaat hierbij vooral over het ontwerp en de technologie. Enkele deelnemers zullen geselecteerd worden waardoor de test op kleine schaal zal worden uitgevoerd.

CBDC zal worden gebruikt als de alternatieve betalingsoptie bij het uitvoeren van contante transacties. Uit de aankondiging blijkt dat 10.000 retail-gebruikers geselecteerd zijn door de BOT samen met drie bedrijven. De geselecteerde bedrijven zijn de Siam Commercial Bank, 2C2P en de Bank of Ayudhya.

Een CBDC voor retail-gebruik kan worden omschreven als een digitale vorm van contanten of geld dat door een centrale bank is vrijgegeven. Het kan zowel offline als online worden verzonden en ontvangen en heeft om deze reden een belangrijke use-case. Het is daarnaast logisch te noemen dat de Bank of Thailand de CBDC wil doordrukken. Het heeft eerder namelijk het standpunt ingenomen tegen het gebruik van digitale activa. Volgens de BOT kleven er risico’s aan Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zodra deze worden gebruikt voor betalingen.

87 landen geïnteresseerd in een CBDC

De wereldwijde interesse van regeringen en centrale banken in CBDC’s is nog steeds aan het toenemen. Volgens een rapport zijn er momenteel ongeveer 87 landen die overwegen om een dergelijke munt uit te geven. Nigeria en de Bahama’s hebben inmiddels al een CBDC gelanceerd.

Zuid-Korea, Rusland, Maleisië, Saoedi-Arabië bevinden zich momenteel in de testfase voor de ontwikkeling van een CBDC. Daarnaast hebben Australië, Brazilië en India concrete plannen om de digitale valuta te lanceren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!