Coinbase kiest Ierland als zijn Europese hub

De toonaangevende Amerikaanse crypto-beurs, Coinbase, heeft aangekondigd dat het Ierland heeft gekozen als zijn “MiCA-hub” in de Europese Unie. Het handelsplatform zei dat deze beslissing deel uitmaakt van de uitvoering van de tweede fase van zijn strategie voor internationale uitbreiding met de naam “Go Broad, Go Deep.”

Coinbase heeft momenteel een licentie als elektronisch-geldinstelling en een registratie als virtuele activiteiten serviceprovider (VASP) in Ierland, evenals licenties en registraties in andere EU-landen. Het heeft ook een aanvraag ingediend voor een MiCA-licentie bij de Centrale Bank van Ierland.

Wanneer dit wordt verleend, zal het de beurs toestaan om zijn diensten aan te bieden in de hele Unie, opererend onder één licentie en één regelgever. MiCA, dat eerder dit jaar is aangenomen, zal naar verwachting aan het eind van volgend jaar van kracht worden in de lidstaten.

“Vanwege onze bestaande operationele structuur in Ierland hebben we toegang tot diepe talentenpools met aanzienlijke expertise op het gebied van financiële dienstverlening en innovatieve nieuwe technologieën”, aldus Coinbase, dat een kantoor heeft in Dublin en Ierland beschouwt als een toonaangevende jurisdictie in de crypto-wereld.

In de Verenigde Staten is Coinbase verwikkeld in een juridische strijd met de Securities and Exchange Commission, die het en andere grote crypto-platforms zoals Binance heeft beschuldigd van illegale handel in niet-geregistreerde effecten. De beurs behoort tot de spelers in de branche die pleiten voor specifieke wetgeving in plaats van bestaande Amerikaanse wetten toe te passen op crypto-activa via de rechtbank.

De Amerikaanse crypto-reus verwelkomt de invoering van MiCA en beschrijft het als een cruciaal moment voor cryptocurrencies op het oude continent, en de duidelijkheid die het biedt voor de industrie, wat laat zien dat de regio het potentieel erkent dat opkomende technologie kan bieden.

In de aankondiging merkte Coinbase op dat de gemiddelde adoptie van crypto in de regio momenteel op 10% ligt, en in Ierland is 11% van de volwassenen geïnvesteerd in digitale activa. De beurs verwacht dat de markt in de Europese Unie, met een bevolking van 450 miljoen, in de toekomst zal groeien.

Nana Murugesan, Vice President voor Internationale Zakenontwikkeling bij Coinbase, vertelde deze week aan CNBC dat de beurs verschillende lidstaten heeft overwogen voor zijn hub sinds MiCA in de wet is vastgelegd. “Het was een lang besluitvormingsproces, en we zijn onder de indruk van de betrokkenheid van Ierland gedurende het hele proces,” benadrukte hij, in zijn commentaar op de keuze van het bedrijf.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!