RBI breidt proeven met Wholesale CBDC uit naar callgeldmarkten

De centrale bank van India, de Reserve Bank of India (RBI), heeft een pilotproject gestart voor een tweede gebruikssituatie van zijn groothandelscentrale bank digitale valuta (CBDC), gericht op de callgeldmarkt. De Indiase centrale bank heeft naar verluidt plannen om haar testen met de e-roepie uit te breiden om de volledige groothandelssector te omvatten, inclusief activatokenisatie en repo-transacties.

RBI begint met het testen van de tweede gebruikssituatie van zijn Wholesale CBDC

De centrale bank van India, de Reserve Bank of India (RBI), is begonnen met het testen van haar groothandelscentrale bank digitale valuta op de callgeldmarkt, meldde Money Control donderdag, onder vermelding van twee anonieme bronnen die beweerden op de hoogte te zijn van de ontwikkeling. Een van hen werd geciteerd als volgt:

“We zijn begonnen met de pilot voor wholesale CBDC op de callgeldmarkt en er hebben ook enkele transacties plaatsgevonden.”

De callgeldmarkt is een essentieel onderdeel van de Indiase geldmarkt, waar banken en andere financiële instellingen hun overtollige fondsen ’s nachts of voor een paar dagen verhandelen tegen markttarieven.

Negen van de banken die betrokken zijn bij deze digitale roepiepilot zijn dezelfde banken die deelnamen aan de groothandelspilot voor overheidsobligaties die vorig jaar in november is gestart, aldus de bronnen. De negen banken zijn State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank en HSBC. Een van de bronnen vertelde het nieuwsportaal:

“Alle banken zijn hetzelfde, alleen Federal Bank is toegevoegd.”

Bovendien meldde Business Standard donderdag dat in de komende dagen aanvullende gebruikssituaties zullen worden getest, onder verwijzing naar hun eigen bronnen die bekend zijn met de wholesales CBDC-pilot van de Indiase centrale bank. “Het plan is dat de volledige groothandelssector wordt gedekt, zoals activatokenisatie waarbij effecten worden getokeniseerd, repo-transacties, enz.,” citeerde het nieuwsportaal een van de bronnen.

Daarnaast vertelt het nieuwsportaal:

“E-roepies zullen zich verplaatsen van obligaties naar belgeld tot repo. Zodra de volledige sector is gedekt, zal er vervolgens een definitieve pilot worden uitgevoerd voor de gehele groothandelssector.”

Naast het testen van de digitale roepie in de groothandelssector startte de RBI vorig jaar in december een CBDC-pilot in de detailhandelssector. Vorige maand onthulde RBI-gouverneur Shaktikanta Das dat de centrale bank digitale valuta van India is uitgerold naar ongeveer 1,46 miljoen gebruikers. Hij voegde eraan toe dat de pilot voor de detailhandelsdigitale roepie wordt uitgevoerd via 13 banken in 26 steden en dat meer dan 300.000 handelaren betalingen in CBDC’s accepteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!