G20 implementeert roadmap om crypto te reguleren

De ministers van Financiën en gouverneurs van centrale banken van de G20 hebben ingestemd met een roadmap om de uitdagingen aan te pakken en de kansen te verkennen die worden geboden door cryptocurrency-activa zoals Bitcoin, Ethereum en andere. De roadmap werd voorgesteld in een synthese paper die gezamenlijk is opgesteld door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB).

Het paper schetst een uitgebreid plan met als doel wereldwijd beleid en regelgeving te bevorderen voor crypto-activa. Het benadrukt de noodzaak om de specifieke implicaties van deze activa voor opkomende markten en ontwikkelende economieën (EMDE’s) aan te pakken. Het paper richt zich op vijf kerngebieden, waaronder beleidskaders, bereik buiten G20-jurisdicties, wereldwijde coördinatie en samenwerking, informatie-uitwisseling en het aanpakken van gegevenslacunes.

De gezamenlijke verklaring van de G20 FMCBG, uitgegeven op donderdag na hun vierde en laatste vergadering onder het Indiase voorzitterschap in Marrakesh, Marokko, verklaarde:

“We nemen de roadmap zoals voorgesteld in de Synthese Paper aan als een G20 Roadmapt voor Crypto-activa… We roepen op tot snelle en gecoördineerde uitvoering van de G20 Roadmap, inclusief de uitvoering van beleidskaders; bereik buiten G20-jurisdicties; wereldwijde coördinatie, samenwerking en informatie-uitwisseling; en het aanpakken van gegevenslacunes.”

In de verklaring staat dat de G20 FMCBG regelmatige en gestructureerde updates van het IMF en FSB zal vereisen met betrekking tot de voortgang van de uitvoering van de roadmap. Bovendien toonde het zijn steun voor het lopende werk en de wereldwijde acceptatie van normen die zijn vastgesteld door de Financial Action Task Force (FATF) met betrekking tot crypto-activa.

De goedkeuring van de roadmap sluit aan bij de consensus die onlangs is bereikt op de G20-leidersbijeenkomst in New Delhi. Tijdens deze top hebben de leiders de synthese paper goedgekeurd als basis voor verdere verkenning van crypto-activa. Bovendien hebben ze opgeroepen tot een snelle implementatie van een rapportagekader voor crypto-activa om de zichtbaarheid van belastingautoriteiten inzake crypto-transacties en hun deelnemers te vergroten.

De G20-leiders erkenden dat hoewel crypto-activa voordelen kunnen bieden op het gebied van financiële inclusie, innovatie en efficiëntie, ze ook risico’s met zich meebrengen op het gebied van consumenten- en beleggersbescherming, marktintegriteit, belastingontduiking, witwassen van geld, financiering van terrorisme en financiële stabiliteit.

De gezamenlijke verklaring van de G20 FMCBG behandelde naast crypto-activa verschillende belangrijke onderwerpen. Hieronder vielen de versterking van multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB’s), het beheer van mondiale schuldvulnerabiliteit, verbetering van grensoverschrijdende betalingen, ondersteuning voor duurzaam herstel van de COVID-19-pandemie en vooruitgang in klimaatactie.

Volgens de verklaring toonden de ministers hun toewijding om ambitieuze inspanningen te leveren om MDB’s te versterken en te evolueren om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken, met een specifieke focus op de ontwikkelingsbehoeften van landen met lage en middeninkomens.

Bovendien benadrukt het de noodzaak van verdere proactieve implementatie van de G20 Independent Review of MDBs’ Capital Adequacy Frameworks (CAFs) binnen de eigen regeringsstructuren van MDB’s, terwijl hun lange termijn financiële duurzaamheid wordt gewaarborgd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!