IMF en G20 onthullen strategie voor het reguleren van crypto-activa

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB) van de G20 hebben gezamenlijk een document vrijgegeven waarin een gecoördineerde aanpak voor de regulering van crypto-activa wordt uiteengezet. Het document heeft echter tot doel de risico’s die crypto-activa vormen voor de mondiale financiële stabiliteit te beperken en zal worden gepresenteerd tijdens de aankomende G20-top in New Delhi.

Het document benadrukt de noodzaak van een allesomvattende beleids- en regelgevingsrespons om de macro-economische en financiële stabiliteitsrisico’s die gepaard gaan met crypto-activa aan te pakken. Bovendien stelt het tijdschema’s vast voor de implementatie van recente aanbevelingen van de FSB en de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) door IMF- en G20-leden. De gecoördineerde aanpak komt na het instorten van de crypto-exchange FTX afgelopen november, wat leidde tot aanzienlijke marktvolatiliteit en verliezen voor investeerders.

Het document benadrukt ook dat veel van de beweerde voordelen van crypto-activa, zoals snellere en goedkopere grensoverschrijdende betalingen en een grotere financiële inclusie, nog moeten worden gerealiseerd. Het waarschuwt dat de grootschalige adoptie van crypto-activa het monetair beleid kan ondermijnen, fiscale risico’s kan verergeren en de mondiale financiële stabiliteit kan bedreigen.

Het document, in opdracht van het G20-leiderschap van India, combineert normen die zijn vastgesteld door verschillende internationale standaardbepalers voor de crypto-sector. Ook argumenteert het tegen algehele verboden op cryptocurrency, waarbij wordt gesteld dat dergelijke verboden niet alleen kostbaar en technisch uitdagend zijn, maar ook tot activiteit in andere rechtsgebieden kunnen leiden. In plaats daarvan suggereert het document gerichte en tijdelijke beperkingen om specifieke risicofactoren te beheren, met name in opkomende markten en ontwikkelende economieën.

Het rapport gaat ook in op zorgen over de proliferatie van stablecoins, dit zijn cryptocurrencies die gestabiliseerd zijn tegen de waarde van andere activa of valuta. Het waarschuwt dat deze snelle kapitaalvlucht kunnen vergemakkelijken en aanzienlijke risico’s kunnen vormen voor de financiële stabiliteit, met name in opkomende economieën.

De Europese Unie heeft al ’s werelds eerste uitgebreide set regels voor crypto-activa goedgekeurd, maar het document merkt op dat elders een wisselvalliger benadering wordt gehanteerd. Het roept op tot een duidelijke fiscale behandeling van crypto-activa en legt uit hoe bestaande wetten moeten worden toegepast op de sector.

De gecoördineerde routekaart wordt dit weekend aan de G20 gepresenteerd en maakt deel uit van een reeks inspanningen van internationale instanties om wereldwijde normen in te voeren voor de crypto-industrie, met name na de talrijke ineenstortingen van crypto-ondernemingen in 2022. Het benadrukt dat beperkingen niet in de plaats moeten komen van robuuste macro-economische beleidsmaatregelen en uitgebreide regelgeving, die de eerste verdedigingslinie vormen tegen de risico’s die worden veroorzaakt door crypto-activa.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!