Deze altcoin wil het in 2024 gaan opnemen tegen Ethereum

Cosmos, een blockchain die ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om aangepaste ketens te creëren die met elkaar kunnen interageren, heeft onlangs zijn plannen voor 2024 onthuld. Volgens een bericht dat op 25 september is gepubliceerd, richt de routekaart zich op het vergroten van de modulariteit, het verbeteren van de ontwikkelaarservaring, het aanpakken van technische schulden en het bevorderen van gebruikersacceptatie. Deze plannen zijn bedoeld om Cosmos in staat te stellen de concurrentie aan te gaan met de reeds gevestigde Ethereum-platforms.

In de kern van Cosmos zijn eigenschappen zoals Tendermint, een consensus systeem dat blockchains verankert zoals de BNB Chain; Cosmos SDK, een software ontwikkelaarskit die programmeurs in staat stelt vloeibare en op maat gemaakte blockchains te bouwen; en de Inter-Blockchain Communication (IBC), waarmee alle ingezette op maat gemaakte Cosmos-ketens kunnen verbinden en communiceren, wat effectieve interoperabiliteit mogelijk maakt.

Cosmos zet zich in om technische schulden af te betalen en zijn SDK modulairder te maken in 2024, zoals blijkt uit de routekaart. Het doel is om ontwikkelaars van concurrerende platforms aan te trekken en tegelijkertijd de “technische schulden” af te lossen. In de wereld van app-ontwikkeling leidt technische schuld tot extra inspanningen en kan worden veroorzaakt door beperkte middelen en veranderende code-eisen.

Cosmos zal zijn ontwikkelaarsbasis uitbreiden om deze schuld af te lossen en de Cosmos SDK modulairder te maken. Hoewel het team beweert dat de SDK in theorie modulair is, hebben uitwisselingen en aanpassingen de praktische implementatie uitdagender gemaakt.

Ethereum nog steeds aan kop

Het is nog niet duidelijk of dit in 2024 haalbaar zal zijn en of Cosmos net zo dominant zal groeien als Ethereum. Op dit moment is Ethereum het toonaangevende smart contract platform op basis van marktkapitalisatie en de totale waarde die is vergrendeld (TVL) in gedecentraliseerde financiën (DeFi). Bovendien heeft het ecosysteem van Ethereum’s layer-2s zich uitgebreid, met meer protocollen en blockchains die verbinding maken met Ethereum om te profiteren van de baanbrekende activiteit van het netwerk.

De gegevens van DeFiLlama op 29 september tonen aan dat alle top 10 bruggen zijn verbonden met Ethereum. Als voorbeeld is Stargate, een project van Cosmos, verbonden met Ethereum en meerdere andere blockchains, waaronder Avalanche en de BNB Chain.

Afgezien van Stargate zijn andere bruggen compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM) en maken ze voornamelijk verbinding met Ethereum layer-2s en Polygon, de sidechain. Bijvoorbeeld de zkSync Era, Base, Arbitrum, Polygon en de Optimism Gateway zijn allemaal gekoppeld aan Ethereum. Samen verplaatsen deze bruggen op elk willekeurig moment miljoenen dollars aan tokens van en naar Ethereum.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!