Opmerkelijk: Handelsgeheimen gedeeld via chatsysteem van Xbox, volgens recente aanklacht vanuit de SEC

In opmerkelijk nieuws, heeft een voormalig financieel analist de chatfunctie van Xbox gebruikt om te handelen met voorkennis, zo beweerde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in een aankondiging op donderdag.

De Amerikaanse financiële toezichthouder heeft vier mannen aangeklaagd voor handel met voorkennis van verschillende zakelijke fusies en overnames, zo maakte de overheidsinstantie bekend. De Amerikaanse rechtbank voor het zuidelijke district van New York heeft volgens een persbericht van de SEC ook aanklachten wegens fraude met effecten ingediend tegen drie van de mannen. Zo zei Joseph Sansone, hoofd van de SEC Market Abuse Unit, in een verklaring:

“Zoals in onze klacht wordt beweerd, heeft Anthony Viggiano het vertrouwen van zijn werkgevers geschonden door zijn toegang tot vertrouwelijke informatie te misbruiken om zichzelf en zijn vrienden herhaaldelijk en onrechtvaardig te verrijken.”

Volgens de aanklacht beschikte Viggiano over voorkennis in zijn eerdere rol als analist bij twee verschillende financiële bedrijven. Vervolgens zou hij deze kennis vervolgens hebben gedeeld met vrienden Stephen Forlano en Christopher Salamone, evenals met een andere persoon, Nathan Bleckley.

Viggiano zou Forlano een deel van zijn eigen geld hebben gegeven om mee te handelen in een vermeende poging om het vermoeden te verminderen dat Viggiano zou kunnen profiteren van handel met voorkennis. De andere personen die in de aanklacht worden genoemd, zouden zich op basis van de tips van Viggiano schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis, waarbij ze elk duizenden dollars aan handelswinsten verdienden.

Maar misschien wel een van de meest verrassende beschuldigingen in de zaak is dat Forlano Bleckley zijn handlangers vertelde om de audiochat van Xbox te gebruiken en heeft dan ook via het platform zijn informatie gedeeld.

Tijdens een Xbox-audiogesprek, dat volgens de SEC plaatsvond op of vóór 31 augustus 2022, zou Forlano informatie van Viggiano aan Bleckley hebben doorgegeven dat het Amerikaanse e-commercebedrijf ChannelAdvisor (ECOM) binnenkort zou worden overgenomen, en deelde hij een verwachte aandelenprijs voor het bedrijf. Hierdoor verdiende het tweetal tienduizenden dollars.

Hoewel het onduidelijk is hoe de SEC precies kennis heeft gekregen van de Xbox-audiogesprekken als onderdeel van het lopende onderzoek, is het interessant om op te merken dat Xbox niet bepaald de meest privacyvriendelijke communicatiemethode is die er is. Xbox-consoles kunnen in-game audio opnemen, delen en rapporteren aan Microsoft wanneer zich incidenten van ongepast gedrag voordoen.

In ander gerelateerd nieuws, is er onlangs een gelekt document naar buiten gekomen, waarin de integratie van cryptocurrency-wallets in het Xbox-ecosysteem beschreven werd. De documenten, die vertrouwelijk bedoeld waren, zijn nu openbaar gemaakt en werpen licht op de ambitieuze plannen van Microsoft met betrekking tot digitale valuta in de game-industrie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!