ECB-president: Ontwikkeling digitale euro duurt nog twee jaar

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, heeft gezegd dat er veel gaande is in de wereld van crypto, maar dat een pilotproject voor een ‘digitale euro’ waarschijnlijk nog minstens twee jaar zal duren voordat er een definitieve beslissing wordt genomen.

Tijdens een toespraak voor wetgevers bij de Economische en Monetaire Commissie van het EU-parlement op maandag, zei Lagarde dat een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC) contant geld niet zal uitroeien of vervangen. Zij merkte het volgende op:

“Als het gebruiksvriendelijk kan zijn, als het gratis kan zijn, als het een universele digitale betalingswijze kan zijn in het hele eurostelsel, denk ik dat het aan veel van de vereisten zal voldoen die ik als succes zou beschouwen.”

De ECB-president benadrukte dat er “complottheorieën” zijn over CBDC’s die moeten worden aangepakt voordat ze als succes kunnen worden beschouwd. Hierover werd het onderstaande gemeld:

“We kunnen alle complottheorieën aanpakken die hierover rondgaan, alsof ‘BIG BROTHER’ plotseling gaat bepalen wat je koopt, wanneer je het koopt en hoe beperkt het moet zijn – dan denk ik dat het als een succes kan worden gekarakteriseerd.”

Lagarde reageerde op vragen van de Duitse centristische wetgever Nicola Beer. Ze vroeg Lagarde hoe de ECB alle belangrijke privacyzorgen voor transacties en limieten voor het vasthouden van CBDC, en identificatie, zou controleren, met als gevolg totale traceerbaarheid.

Beer verwees naar de plannen van de bank om witwassen van geld te beperken en grote CBDC-holdings te beperken om het commerciële banksysteem niet te ondermijnen, en vroeg zich af of dit “de acceptatie van de digitale euro niet belemmert?”

Het gebruik van digitale valuta hangt af van hoe we ervoor kunnen zorgen dat privacy wordt beschermd, voegde Lagarde toe. “Niet anonimiteit, maar privacy.”

Digitale euro “nog niet beschikbaar” Lagarde merkte verder op dat hoewel er de afgelopen drie jaar veel werk is verzet om de wensen van Europeanen te verkennen met betrekking tot een CBDC, “het pas later in oktober is dat de raad van bestuur zal beslissen of we verder kunnen gaan met meer proefprojecten.”

“De pilot zal waarschijnlijk nog minstens twee jaar duren voordat er een definitieve beslissing wordt genomen.”

Haar opmerkingen sluiten aan bij die van ECB-bestuurslid Fabio Panetta, die eerder deze maand zei dat een mogelijke beslissing van de Raad van Bestuur om een digitale euro uit te geven nu niet aan de orde is. Een beslissing “zal pas worden genomen nadat de wetgeving is aangenomen,” bevestigde ze.

“Laat me nogmaals benadrukken dat de uitgifte van een digitale euro een kans, geen risico, vormt voor de Europese financiële sector,” zei Panetta destijds.

“We ontwerpen het als een veilig betaalmiddel om de rol van publiek geld te behouden, terwijl we innovatie in betalingen in evenwicht brengen met de stabiliteit van de financiële sector en de privacy garanderen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!