Bitcoin derivaten hebben een negatieve invloed op de prijs, aldus analist

Populaire Bitcoin-analist Willy Woo zegt dat Bitcoin (BTC) te maken heeft met een grote hindernis die het potentieel voor toekomstige groei van de koning der cryptocurrency’s zou kunnen dwarsbomen.

Woo deelt een grafiek met zijn 1 miljoen volgers op het socialemediaplatform X, die de verhouding laat zien tussen “papieren” Bitcoin, of derivaten die BTC vertegenwoordigen, en daadwerkelijk liquide munten:

“Dit is een dia uit mijn TOKEN2049-presentatie. Het is de verhouding van ‘papieren BTC’ (gecombineerde open waarde van futures) die wordt verhandeld versus de echte BTC die zeer liquide is en wordt verhandeld. We bevinden ons nu in een regime waarin 20-30% meer BTC wordt verhandeld. Dit neutraliseert een bullish aanbodschok.”

Volgens Woo neemt de opkomst van Bitcoin-derivaten liquiditeit weg bij BTC, waardoor prijsmanipulatie en zwakkere oplevingen mogelijk worden.

De analist zegt dat aangezien Amerikaanse dollars (USD) veel overvloediger en gemakkelijker beschikbaar zijn voor investeerders dan BTC, de futures- en derivatenmarkten grote spelers in staat stellen grote kapitaalbedragen te nemen en deze te gebruiken om onnatuurlijke verkoopdruk op BTC uit te oefenen. Woo zegt dat de prominentie van dergelijke markten de “vijand” is van Bitcoin en de reden waarom BTC de afgelopen jaren minder spectaculaire oplevingen heeft gehad in vergelijking met zijn beginjaren:

“Op de lange termijn stelt het instellingen die geen BTC hebben in staat om het te verkopen zonder beperkingen, zolang ze maar veel USD hebben. Zie hoe de exponentiële reflexieve bullruns eindigden zodra futuresmarkten online gingen.”

Daarnaast zegt Woo in een aparte post:

“Het enige wat je hoeft te controleren is de dagelijkse volumes die worden verhandeld op futures. Het overtreft ruimschoots de liquiditeit op de spotmarkten. Zolang dit het geval is, draaien spotmarkten om de zwaartekracht van futuresmarkten, en niet andersom.

Daarom zie je het plan om een beursgenoteerd fonds (ETF) voor spot te vertragen. Zeven jaar lang is de liquiditeit op de spotmarkt tegengehouden, terwijl de futuresmarkten zijn opgebloeid en verreweg de spotmarkt hebben overtroffen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!