SBF moet zijn proces afwachten in de gevangenis

Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter en voormalig CEO van de nu failliete cryptocurrency-beurs FTX, zal in de gevangenis blijven in afwachting van zijn proces voor fraude-aanklachten volgende maand, zo meldde Reuters op donderdag.

Verschillende getuigen verboden om te getuigen

Verschillende belangrijke getuigen werden verboden om te getuigen. Een van de belangrijkste personen die werd verwacht te getuigen, was Lawrence Akka, een vooraanstaande Britse barrister. De getuigenis van Akka zou de complexiteiten van de algemene voorwaarden van FTX en de daaruit voortvloeiende verplichtingen verduidelijken. Akka is om te getuigen in het aanstaande proces van de voormalige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, zoals bevolen door districtsrechter Lewis Kaplan. Maar toch besloot rechter Kaplan in een verrassende zet dat deze getuigenis ontoelaatbaar was. Hij benadrukte op:

“De mening van een Engelse barrister over de betekenis of juridische gevolgen van contractuele taal, zelfs taal in een contract dat wordt beheerst door Engels recht, is gewoon geen geschikt onderwerp voor de aandacht van een jury.”

Dit besluit komt voort uit zorgen die door de aanklagers eind augustus werden geuit, waarbij ze verzochten om zeven getuigen te verbieden om te getuigen. Hun voornaamste klacht was dat deze personen niet voldeden aan de strenge eisen voor deskundige getuigen.

Naast Akka omvatte deze lijst Thomas Bishop, president van Tom Bishop & Associates LLC; Brian Kim en Peter Vinella, directeuren van adviesbureaus; Joseph Pimbley van Maxwell Consulting; Bradley Smith, hoogleraar aan de Capital University Law School; en Andrew Di Wu, assistent-professor aan de Universiteit van Michigan.

Opmerkelijk is dat hoewel deze getuigen niet mochten getuigen, het bevel ruimte liet voor hun opname onder specifieke voorwaarden. De rechtbank keurde ook de getuigenis van de overheidsdeskundige Peter Easton goed, die zal spreken over fiat-stortingen van klanten, ondanks bezwaren van het juridische team van Bankman-Fried.

Terwijl hij de reden achter het verbieden van sommige getuigenissen benadrukte, verklaarde rechter Kaplan dat het beoogde betoog van professor Smith onduidelijk was en voornamelijk irrelevant voor de belangrijkste kwesties van het proces. Hij maakte zich zorgen over het risico van “het verwarren van de kwesties of het misleiden van de jury.” De getuigenis van Pimbley is ook in reserve gehouden, met de mogelijkheid om te worden opgeroepen om een verklaring van een getuige van de overheid te weerleggen.

Een andere opmerkelijke uitsluiting was het geplande gesprek van Vinella over de unieke mix van traditionele en gedecentraliseerde financiële diensten van FTX. Kaplan verduidelijkte dat de focus van het proces niet lag op de beoordeling van de innovatie van FTX, maar op de beschuldigingen tegen Bankman-Fried.

Bankman-Fried blijft gevangen, geconfronteerd met een reeks frauduleuze aanklachten. Naar verluidt hebben hij en verschillende leidinggevenden van FTX miljarden aan klantactiva misbruikt voor hun persoonlijke investeringen, die uiteindelijk faalden. Dit proces belooft de komende weken een brandpunt te zijn in juridische en financiële kringen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!