Dalio denkt dat de VS meer geld gaat printen vanwege schulden

Miljardair investeerder Ray Dalio heeft gezegd dat de VS waarschijnlijk opnieuw de geldpersen zal aanzetten nu het meer schulden aangaat. Tijdens de All-In Summit zei Dalio dat de Verenigde Staten uiteindelijk moeite zal hebben om zijn financiële verplichtingen af te lossen naarmate het meer schulden opstapelt.

Met de stijgende schuldniveaus van het land gaf de miljardair aan dat een recessie de regering ertoe kan dwingen kwantitatieve versoepeling opnieuw in te voeren, wat een monetaire beleidsmaatregel is die tot doel heeft de voorraad dollars in het financiële systeem te vergroten. Het onderstaande werd aangegeven:

“Wat er gebeurt, is dat de schulden stijgen in verhouding tot de inkomens. Wat dat mechanisch betekent, is dat de schuldaflossingen stijgen in verhouding tot de inkomens, en dat drukt de consumptie weg naarmate de schuld zich ophoopt. En wat er gebeurt, is dat er het besef komt dat ze geld moeten drukken.

Ik denk dat je in de volgende neergang weer een beweging zult zien om geld te drukken.”

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën bedraagt de nationale schuld van het land $33,044 biljoen.

Dalio zei ook dat er een “groot risico” dreigt voor de Verenigde Staten. De miljardair merkte op dat Amerikaanse obligatiehouders mogelijk overwegen om hun bezittingen te liquideren als de waarde van hun obligaties daalt door geldcreatie.

Wanneer de Amerikaanse overheid meer dollars bijdrukt, daalt de waarde van de valuta omdat er meer aanbod in het systeem wordt gepompt. Valutadevaluatie leidt doorgaans tot een afname van de waarde van Amerikaanse obligaties omdat beleggers beseffen dat ze minder kunnen kopen met de rente die wordt gegenereerd door het door de overheid gesteunde bezit. Dalio zei hierover:

“Het grote risico ontstaat wanneer ze die obligaties niet meer willen vasthouden vanwege de vraag en het aanbod… omdat [wanneer een land] een tekort heeft, het moet lenen en dus zijn obligaties verkoopt.

Wie zijn de kopers van de obligaties? Waarom kopen ze? Kopers van obligaties kopen omdat er een aantrekkelijk rendement is. Niet alleen heb je die hoeveelheid obligaties, maar wanneer ze beginnen te beseffen dat ze geen goed rendement op die obligaties krijgen, kunnen ze die obligaties verkopen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!