Miljardair Palihapitiya: VS gaat in de problemen komen met het schuldenplafond

Miljardair durfkapitalist Chamath Palihapitiya heeft aangegeven dat er een dreigende kredietcrisis is die een gat van biljoenen dollars kan slaan in de zakken van het Amerikaanse bedrijfsleven. Vorige maand waarschuwde Palihapitiya dat veel van de grootste Amerikaanse bedrijven binnenkort te maken zullen krijgen met een enorme schuldenlast en dat de rekeningen tegen januari 2024 betaald moeten worden.

In een nieuwe aflevering van de All-In Podcast zegt de durfkapitalist dat de snelle stijging van de rentetarieven in het afgelopen jaar veel druk legt op bedrijven die zwaar hebben geleend tijdens het hoogtepunt van de pandemie, toen de rentetarieven bijna 0% waren.

Volgens Palihapitiya zullen waarschijnlijk veel overbelaste bedrijven in de vastgoed- en private equitysectoren gered moeten worden, omdat de enorme schuldenlast hen in een precaire situatie kan brengen. Het onderstaande werd gemeld:

“Er dreigt een kredietcrisis in de Verenigde Staten… De schuldenmuur waar het Amerikaanse bedrijfsleven tegenaan loopt is behoorlijk significant… Veel van deze bedrijven zullen een moeilijke positie innemen, want als de rentetarieven in de komende 18 tot 24 maanden niet aanzienlijk dalen, zullen deze mensen rentetarieven moeten betalen die ze niet kunnen dragen.

En ze zullen waarschijnlijk nog steeds een schending van een schuldenconvenant hebben. Een belangrijk aspect hierbij is dat er zeer strikte richtlijnen en convenanten zijn waar schulduitgevers zich aan moeten houden, waaronder hoeveel schulden ik als percentage en/of als meervoud van mijn EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) kan hebben. Op die manier bewaken obligatiehouders het risico dat je niet te veel leent.

Nu is het probleem dat als je te maken hebt met een winstrecessie en/of stijgende rentetarieven, je een van deze twee dingen fout kunt laten gaan en plotseling heb je zeven of acht keer je EBITDA en dan bevind je je in een zeer, zeer slechte situatie…

Ik denk dat er een hele portefeuille is van overbelaste bedrijven in de vastgoedsector en er is een hele portefeuille van overbelaste bedrijven in de private equitysector. Die bedrijven zullen moeten worden geherkapitaliseerd en dat zal waarschijnlijk biljoenen kapitaalverlies kosten, maar ik denk dat dat redelijk kan gebeuren zonder de economie als geheel te schaden.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!