SEC-voorzitter getuigt voor de Senaat en bespreekt crypto

De langverwachte dag is aangebroken; SEC-voorzitter Gary Gensler getuigt voor de Senaat; wat heeft hij gezegd over spot Bitcoin ETF’s en de Grayscale-zaak?

SEC-voorzitter spreekt zich uit over cryptocurrencies

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft getuigd voor de Senaatscommissie Bankwezen, Huisvesting en Stedelijke Zaken over het toezicht van de instantie tijdens een congreszitting. Gensler verklaarde dat er een ernstig gebrek aan afstemming is in de cryptocurrency-sector en dat de industrie wemelt van fraude, misbruik en wangedrag. Hij gaf het volgende aan:

“Ik zit al 44 jaar in de financiële wereld, en ik heb nog nooit een gebied (crypto) gezien met zoveel wangedrag als dit. Het is beangstigend.”

In reactie op een vraag over voldoende personeel om voorschriften voor het crypto-ecosysteem af te dwingen, merkte Gensler op dat de instantie nog steeds niet adequaat is bemand. Senator van de Verenigde Staten Catherine Cortez Masto had gevraagd of de instantie een tekort aan personeel had, vooral aan de handhavingszijde. Gensler merkte op dat de instantie qua personeel slechts 3% meer heeft dan ze zeven jaar geleden had. Dit terwijl de huidige markten “50-60% groter qua activiteit en complexiteit” zijn dan voorheen.

Komt er een Bitcoin spot ETF?

In zijn openingsverklaringen gaf SEC-voorzitter Gensler een disclaimer dat zijn opmerkingen tijdens de hoorzitting de instantie of haar personeel niet vertegenwoordigen. Dit betekent dat Gensler de recente praktijk voortzet om te waarschuwen tegen kritiek op zijn opmerkingen over de cryptomarkt. Belangrijk is dat SEC-voorzitter Gensler in zijn pre-hoorzittingverklaring verklaarde dat hij geen commentaar kan geven op actieve of lopende zaken. Hij zei:

“Terwijl ik graag het werk van de Commissie bespreek, wil ik opmerken dat ik geen commentaar kan geven op actieve of lopende zaken.”

In dit opzicht heeft Gensler geen commentaar gegeven op enkele van de belangrijkste lopende zaken op de cryptomarkt, waaronder de aanvraag voor Grayscale’s Bitcoin ETF en de rechtszaak tegen XRP. In de definitieve uitspraken in deze twee zaken behaalde de SEC een gunstige uitkomst voor Ripple in het Vonnis in de samenvatting van de XRP-zaak, en in de zaak Grayscale vs. SEC keurde de rechter de conversie van het Grayscale Bitcoin Trust naar een spot Bitcoin ETF goed.

Gevraagd naar Bitcoin spot ETF’s onthield Gary Gensler zich echter van duidelijke antwoorden en verklaarde dat ze deze aanvragen nog steeds aan het bekijken zijn en veel gedachten hebben over de kwestie. Hij merkte ook op dat ze momenteel de gerechtelijke beslissing onderzoeken die in het voordeel van Grayscale was.

Intussen vertoonde de Bitcoin koers na de getuigenis van Gary Gensler geen significante afwijking en blijft de cryptocurrency haar winst van 24 uur handhaven. Het is nog steeds onduidelijk of verdere ondervraging van de SEC-voorzitter over crypto invloed zal hebben op de markt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!