FTX gaat miljoenen terugeisen van sportclubs

Adviseurs die werken voor FTX hebben geanalyseerd of sommige betalingen gedaan door de inmiddels mislukte crypto-beurs aan sportsterren en organisaties kunnen worden teruggevorderd. Het geld ging naar beroemde sporters, waaronder basketballegende Shaquille O’Neal, en sportteams zoals de NBA’s Miami Heat en de Formule 1’s Mercedes onder sponsoring- en advertentiedeals.

FTX-adviseurs bekijken betalingen aan O’Neal, Naomi Osaka en anderen

Financiële adviseurs die zijn ingehuurd door het nieuwe management van FTX hebben de mogelijkheid onderzocht om miljoenen dollars terug te vorderen die zijn betaald aan professionele atleten, sportclubs en verenigingen die de digitale activabeurs promootten voordat deze afgelopen najaar instortte.

Uit rechtbankdocumenten geciteerd door Bloomberg blijkt dat de experts betalingen hebben beoordeeld aan voormalig National Basketball Association (NBA)-speler Shaquille O’Neal (Shaq) en tennisster Naomi Osaka, onder anderen, om te bepalen of deze kunnen worden teruggedraaid onder de regels die van toepassing zijn op transacties die vlak voor een Chapter 11-aanvraag zijn gedaan.

FTX, gevestigd op de Bahama’s en een van de grootste cryptocurrency-beurzen, heeft in november 2022 faillissementsbescherming aangevraagd in de Verenigde Staten vanwege liquiditeitsproblemen. De oprichter en voormalig CEO, Sam Bankman-Fried (SBF), wacht op het begin van zijn proces wegens fraude en andere aanklachten in oktober.

De betalingen aan atleten en sportliga’s werden gedaan om het profiel van de cryptocurrency-beurs te verhogen. Volgens de adviseurs waren veel van deze betalingen vooruitbetalingen voor reclame- of sponsorovereenkomsten met organisaties zoals Major League Baseball (MLB) en NBA-teams.

Hoewel FTX heeft opgemerkt dat de openbaarmakingen van de adviseurs mogelijk niet volledig zijn, tonen ze aan dat ongeveer $4,9 miljoen zijn overgemaakt naar MLB, nog eens $12,2 miljoen zijn gekoppeld aan samenwerkingsovereenkomsten met het Formule 1-raceteam Mercedes-AMG Petronas, en $3,4 miljoen zijn betaald aan de NBA’s Golden State Warriors.

Sommige betalingen werden enkele dagen voor de faillissementsaanvraag van FTX gedaan

In augustus 2022 betaalde een dochteronderneming van FTX $2,5 miljoen aan een dochteronderneming van Authentic Brands Group die verbonden is met O’Neal, als onderdeel van in totaal $4,3 miljoen aan betalingen voor Shaq en zijn bedrijf. Nog eens $2 miljoen werd naar verluidt begin november aan Osaka betaald, enkele dagen voordat FTX faillissement aanvroeg, als onderdeel van ongeveer $3,2 miljoen aan betalingen aan de tennisster in het kader van samenwerkings- en endorsedeals.

Andere atleten en sportteams die worden genoemd in de rechtbankdocumenten zijn onder andere quarterback Trevor Lawrence van de Jacksonville Jaguars, voormalig slagman David Ortiz van de Boston Red Sox, evenals de Washington Wizards en de Miami Heat van de NBA. Sommige van deze betalingen werden ongeveer een maand voor de Chapter 11-aanvraag van FTX gedaan.

Het rapport merkt op dat de openbaarmakingen volgen nadat het nieuwe management van FTX een durfkapitaalbedrijf heeft aangeklaagd dat naar verluidt Bankman-Fried heeft verbonden met NBA-sterren en andere beroemdheden. O’Neal, Osaka en de Warriors, onder andere atleten en teams, hebben in rechtszaken ontkend verantwoordelijk te zijn voor verliezen die geleden zijn door investeerders.

In juli heeft FTX ook Bankman-Fried en andere voormalige FTX-executives aangeklaagd in een poging om meer dan $1 miljard terug te krijgen. SBF is beschuldigd van het omleiden van miljarden dollars aan klantenfondsen van FTX om dure eigendommen te kopen, politieke donaties te doen en zijn andere bedrijven, zoals het hedgefonds Alameda Research, te financieren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!